Évente 123 ezer forintot spórolhat a munkáltató az átlagkereset esetében
Jövőre megadóztatják ugyan a béren kívüli juttatások egy részét, ám a több mint 15 éve létező rendszer továbbra is kedvezőbb lehet a munkáltató számára, mint a bér – állítja Bessenyey Bálint, a Sodexo Pass ügyvezető igazgatója.
2010. január 1-től a béren kívüli juttatások az adómentes, a kedvezményes adózású és a normál adózású kategóriába kerülnek. 2010-ben változatlanul adómentes marad az internet utalvány. A kedvezményes adózású körben 25 százalékos adóteher hárul például a melegétel-utalványra és az üdülési csekkre. A normál adózású körben 97,89 százalékos adóteher hárul többek között a hidegétkezési-utalványra.
Az adómentesség eltörlése ellenére a cafeteria rendszert korántsem kell eltemetni. Ha a cég egy átlagkeresettel rendelkező alkalmazott esetében továbbra is a juttatás mellett dönt, akkor havi 18 ezer forint melegétel-utalványnál több mint 123 ezer forintot, azaz 31 százalékkal kevesebb bér jellegű költséget spórolhat évente, a dolgozó pedig 31 százalékkal magasabb összegű juttatásban részesül a bérben történő kifizetéshez képest. A normál adózású juttatások esetében már magasabb, bruttó 250 ezer forint feletti jövedelem mellett realizálhat a munkáltató és a munkavállaló előnyöket.
Előrejelzések szerint a cégek többsége megtartja a cafeteria-rendszert, azonban az erre szánt büdzsét nem változtatja, és a plusz költségeket átterheli az alkalmazottakra. Bessenyey Bálint bízik abban, hogy a munkaadók nem felejtik el a rendszert, mely még mindig kínál pénzügyi előnyöket -írja a TőzsdeFórum.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Rekord magasságba szökött a svájci Lidl sajtexportja tavaly
Tizenöt éves fennállásának legerősebb évét zárta a svájci Lidl sajtexport…
Tovább olvasom >Alkoholmentes sörbe invesztál Robbie Williams
Robbie Williams személyében befektetőt kapott az ausztrál Heaps Normal alkoholmentes…
Tovább olvasom >Bővíti sajtgyártó kapacitását az Arla Foods Bahreinben
50,9 millió eurót, azaz mintegy 59,4 millió dollárt invesztál az…
Tovább olvasom >