Évenkénti verseny állítaná helyre a magyar pálinka hitelét
Országos pálinka- és törkölypálinka-versenyt rendez jövőre a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT), a rendezvény lebonyolítására idén decemberben lehet pályázni.
A vidékfejlesztési miniszter erről szóló, a Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent rendelete szerint az évente megrendezendő verseny célja a pálinkának, mint nemzeti italnak a hitelét, hírnevét olyan magas színvonalú, nemzetközileg elismert országos rendezvény révén is erősíteni, amely keretében Magyarország egész területéről származó terméket lehet nevezni, minőségüket elbírálni és díjazni.
A verseny rangjának és jelentőségének megőrzése érdekében az e rendelet szerinti versenyen kívül nem rendezhető megmérettetés „országos”, „nemzeti”, „hazai” vagy „magyar” megnevezéssel – rögzíti a szabályozás. A verseny csak akkor tekinthető országosnak, ha arra Magyarország területéről legalább 30 nevezésre jogosult összesen legalább 300 különféle terméket nevez be, és abból legalább 200 szabadforgalomba bocsátott. A versenyre kizárólag a jövedéki törvény szerinti szeszfőzde, bérfőzető, magánfőző, vagy kereskedő nevezhet be terméket; utóbbi csak sajátmárkás termékkel indulhat a megmérettetésen.
A termékek, illetve előállítóik nyereménye, hogy használhatják majd az „ország legjobb…”, „Magyarország legjobb…”, valamint „országos”, „nemzeti”, „hazai”, illetve „magyar” jelzőket termékeiken. A rendelet szól arról is, hogy az értékelés során analitikai vizsgálatot és érzékszervi bírálatot kell végezni és képzést indítanak pálinka- és törkölypálinka érzékszervi bírálók oktatására – írja az MTI nyomán a Magyar Nemzet Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A gazdálkodókban bíznak a legjobban
Az EIT Food Consumer Observatory legfrissebb, 2024-es Food Trust Reportja…
Tovább olvasom >BMI: mérsékelt bővülés februárban
A 2024. évi tavaszi időszak mérsékelt bővülését követően június óta tartós…
Tovább olvasom >Újra növekedési pályán a biopiac
A globális biopiac 2023-ban újra növekedési pályára állt, elérve a…
Tovább olvasom >