Évek óta hanyatlik a pulykatermelés
Mintegy 10 százalékos csökkenésre számítanak a pulykaágazat szereplői az idén, a takarmányok és az energia folyamatos drágulása miatt – mondta Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács (BTT) igazgatója hétfőn.
Kifejtette: korábban a három nagy pulykapiaci integrátor – a szarvasi Gallicoop Zrt., a kecskeméti Gallfood Kft. és a sárvári SáGa Zrt. – a tavalyihoz hasonló, csaknem százezer tonna pulyka előállításával számolt 2011-ben, de ma már ez nem várható. A termékpályán ugyanis bizonytalanságot okoz a változó – többnyire felfelé mozgó – takarmányár, amely kiszámíthatatlanná tette a termelési költségeket és veszteséget okoz.
A visszaesés ugyanakkor később lesz érzékelhető, mert a pulykaágazat egyfajta kényszerpályán mozog: a magas takarmányköltségek ellenére a legkisebb veszteség akkor éri a termelőket, ha a hirtelen felszámolás helyett végighizlalják állományaikat – húzta alá Csorbai Attila.
A BTT adatai szerint a magyarországi pulykatermelés évek óta folyamatosan csökken: míg 2008-évben 122.066 tonna pulykát vásároltak fel és vágtak le a feldolgozók, 2009-ben az előző évhez képest tíz százalékkal kevesebbet, 109.845 tonnát, 2010. évben pedig 103.393 tonnára tovább csökkent a vágások száma. A baromfihúsok közül a második legjelentősebb faj folyamatos csökkenésének okai többrétűek, ám tény, hogy ebben fontos szerepet játszik a faj biológiai sajátossága – a hosszú nevelési, hízlalási idő.
A faj a nemesítés hatására ugyan elképesztő teljesítményt ért el (a napos pipe megnégyszázszorozza súlyát a hízlalási idő végére, ez olyan, mintha egy egy kilogrammos malac öt hónap alatt négyezer kilóra hízna), de a hosszú hizlalási idő a spekulációval erősen terhelt gabonapiaci helyzetnek sajnos sokkal inkább kiszolgáltatja a termékpálya szereplőit, mint a gyorsabban hizlalható baromfifajok esetében – mondta az igazgató.
Csorbai Attila hangsúlyozta: a finanszírozás hosszú időtartama már önmagában is komoly terhet jelent az ágazatnak, ugyanakkor a kiskereskedelmi láncok az önköltségek figyelmen kívül hagyásával határoznak meg átvételi árakat, ami komoly termelési alap csökkenést okoz a termékpályán. Az alapélelmiszerek esetében alkalmazott huszonöt százalékos áfa tartalom kiemelten sújtja a pulykaágazatot, hiszen így a fogyasztás csökkenésével kell számolnia egy-egy sikeres áremelés esetén. Míg a legnagyobb költségtényezőnek tekinthető takarmányok ára csaknem megduplázódott, addig az árak tekintetében csak minimális emelkedést sikerült elérniük a pulykásoknak. Amennyiben nem valósul meg a közeljövőben a tartós nyolc-tíz százalékos áremelkedés, úgy az összes tartalékát felélő ágazati szereplők akár tízezer tonna (850.000 pulyka) csökkenéssel is kalkulálnak az ágazatban – írja a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 7,2 százalékkal csökkent szeptemberben
2024 szeptemberében az ipari termelés volumene 7,2, munkanaphatástól megtisztítva 5,4…
Tovább olvasom >