Év fagylaltja, Ország tortája 2012
Hétfőn a soltvadkerti Szent Korona cukrászdában rendezték az idei Év fagylaltja versenyt. Az elismerő címet idén a csákvári Csuta Zsolt Triász fantázianevű, csokoládés-meggyöntetes mandulafagylaltja érdemelte ki. A Csuta cukrászda tulajdonosa már két éve is megnyerte a cukrászok e már hagyományos versenyét – a kissé talán suta nevű Házias vidámság fagylaltja 2010-ben nemcsak a legfinomabb, de a legjobban díszített jeges finomságnak is bizonyult.
Az idei 32 nevező cukrász 64 fagylaltot mutatott be, tortát mintegy 40-en készítettek – adta hírül az MTI..
Pataki János, a cukrász ipartestület elnöke elmondta: idén szinte divatként szélesedik a laktózérzékenyek számára is fogyasztható gyümölcs-, valamint a cukormentes fagylaltok kínálata. A tapasztalatokról elmondható, hogy a fagylaltok és a torták egy részére is jellemző volt a túldíszítettség, miközben az ítészek a gasztronómiai élmény és a látvány összhangját, a kiváló minőségű, nemcsak díszes, de fogyasztható alkotásokat díjazták
A Magyarország tortája pályázatra beérkezett különlegességekből öt versenymű jutott a döntőbe. Ezek közül várhatóan július közepén választják ki az augusztus 20-i ünnepségen bemutatott nyertest.
Az öt esélyes közül idén az almás kreációk dominálnak: ebből kettő is akad a top 5-ben – értékelt Selmeczi László, aki a döntős „mezőny” résztvevői között említette a veszprémi Kokó cukrászda szabolcsi almás máktortáját, a Bükfürdői Villa Rosato őrségi sütőtökös almatortáját, a veresegyházi Gombai cukrászda mézes-bazsalikomos málnatortáját, a 2011-ben dobogós helyen végzett tatabányai Stop cukrászda császárkörtetortáját és a nemzeti trikolor tortát, a budapesti Major cukrászda alkotását.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >