Európai éttermek győzedelmeskedtek a világ legjobbjainak listáján
A gasztronómiai világ kiválóságai előtt, június 5-én hirdették ki a The World’s 50 Best Restaurants 2024-es rangsorát. A S.Pellegrino és az Acqua Panna prémium ásványvízmárkák által támogatott ünnepélyes díjátadón a barcelonai Disfrutar a világ legjobb éttermének járó elismerés mellett a legjobb európai étterem díját is elnyerte. A Wynn Las Vegas szállodában megrendezett eseményen öt kontinens 26 régiójának legjobb éttermeit és gasztronómiai tehetségeit ünnepelték, többek között gazdára talált a legfenntarthatóbb étterem és a legjobb cukrász díja, valamint életműdíjat vehetett át egy 45 éve pályán lévő séf.
A tavalyi második hely után, idén a legjobbnak járó díjat vihette haza a barcelonai Disfrutar étterem, míg a második és harmadik helyet a spanyol Asador Etxebarri és francia Table by Bruno Verjus nyerte el. A győztes étterem védjegye a modern technikák és lenyűgöző vizuális elemek használata, amely meglepő csavarral teszi izgalmasabbá a hagyományos fine dining étkezés élményét. Menüjében a mediterrán identitás jelenik meg, meghintve egy csipetnyi avantgárd ízvilággal, elgondolkodtató és merész kortárs ételkölteményeket létrehozva.
„Nagy örömmel jelentjük be, hogy 2024-ben a legjobb étteremnek járó címet a Disfrutar nyerte el. Az Oriol Castro, Eduard Xatruch és Mateu Casañas séfek által összeállított étlap minden fogása káprázatos, a csapat pedig lenyűgöző elhivatottságról tett tanúbizonyságot. A S.Pellegrino és Acqua Panna által támogatott The World’s Best Restaurant ranglistán idén 26 térség éttermei szerepelnek, amely különösen jól mutatja, hogy a vendéglátás sokszínűségére és kiválóságára globális szinten van igény”
– mondta William Drew, a The World’s 50 Best Restaurants tartalomért felelős igazgatója.
Az 50 legjobb éttermet felsorakoztató ranglistán a világ minden tájáról találunk kiváló helyeket, de a hazai ínyenceknek nem kell feltétlenül repülőre szállniuk, hogy megtapasztalják a gasztronómiai élmények legjavát. Több szomszédos ország étterme is felkerült ugyanis a 2024-es listára: a bécsi Steirereck étterem a 22. helyen, a berlini Restaurant Tim Raue a 30. helyen, a svájci Schloss Schauenstein étterem a 47. helyen, a szlovéniai Kobarid városában található Hiša Franko pedig a 48. helyen végzett.
A toplista mellett több egyéni díjat is kiosztottak a 22. ünnepi gálán:
- A világ vezető séfjei által megszavazott Estrella Damm Séf Választása díjat Mitsuharu „Micha” Tsumura, a limai Maido séf-tulajdonosa nyerte el.
- A berlini Nobelhart & Schmutzig lett a Fenntartható Étterem díjának győztese.
- Neil Perry ausztrál séf – akinek éttermi portfóliójába többek között a legendás Rockpool Bar & Grill, a Rosetta, a Spice Temple, valamint legújabb vállalkozása, a Margaret szerepel – több mint 45 éves karriert tudhat maga mögött, amelyet most a Woodford Reserve Icon díjjal jutalmaztak. Perry vitathatatlanul hazája legbefolyásosabb séfje, a modern ausztrál és ázsiai gasztronómia mestere.
- A világ legjobb cukrászának járó elismerést a francia Nina Métayer vihette haza, aki a hagyományos süteményektől a Michelin-csillagos desszertekig képes újat alkotni, gyönyörű munkáival inspirálva a cukrászok új generációját.
- A Vicky Cheng séf nevéhez köthető hongkongi Wing étterem a 20. helyen debütált, amellyel elnyerte a legjobb új belépő díját.
- A hongkongi The Chairman a legtöbb helyezést javító étterem díját kapta, mivel az előző évihez képest 24 hellyel került előkelőbb pozícióba. A világ ranglista 26. helyezettjét a 2024-es Asia’s 50 Best Restaurants legjobb hongkongi éttermének választották.
- A legjobb sommelier-nek járó elismerést Pablo Rivero kapta, a Buenos Aires-i Don Julio étterem tulajdonosa és borszakértője.
Az est során megünnepelték azokat a gasztro-nagyságokat is, akiket korábban különdíjakkal jutalmaztak. A Változás Bajnoka díjat João Diamante a Rio de Janeiró-i Diamantes Na Cozinha projekt alapítója, valamint Jessica Rosval és Caroline Caporossi, a női integrációt támogató képzési programnak helyt adó Roots in Modena alapítói kapták. A világ legjobb női séfjének járó elismeréssel Janaína Torres díjazták, a Gin Mare Vendéglátás Művészete díjat a párizsi Plénitude étterem kapta, míg a Resy Reménység díját a Los Angeles-i Kato étterem csapata vehette át.
A szavazás menete
A The World’s 50 Best Restaurants 2024-es rangsora az 1080 fős nemzetközi szakértőkből és világutazó ínyencekből álló Akadémia tagjainak szavazatai alapján állt össze. A testület világszinten 27 különálló régióra oszlik, egyenként 40, a nemek szempontjából kiegyensúlyozott tagösszetétellel. A szavazási folyamatot az esemény egyetlen támogatója sem befolyásolja. A listát a Deloitte professzionális tanácsadó cég vizsgálja felül, beleértve az 1-50 közötti rangsort is, amely garantálja az eredményül kapott lista integritását és hitelességét.
Legjobb a Legjobbak Között
Azok az ikonikus gasztronómiai helyszínek, amelyek értékeiket bizonyítva korábban az 50-es lista első helyén végeztek, tavaly óta a Legjobb a Legjobbak Között dicsőségcsarnokba kerülnek, és ezután már nem vehetnek részt a The World’s 50 Best Restaurants további szavazásain. Azok a séfek és dolgozók, akik korábban a ranglista élére repítették éttermeiket, jövőbemutató befektetésként tekintenek a vendéglátásra, és új projektek, innovatív kezdeményezések révén mozdítják előre a gasztronómiai ágazatot. Az elit klubban, az újonnan bekerült tavalyi nyertes limai Central mellett, jelenleg 11 étterem kapott helyet: El Bulli (2002, 2006-2009), The French Laundry (2003-2004), The Fat Duck (2005), Noma – eredeti helyszín (2010-2012, 2014), El Celler de Can Roca (2013, 2015), Osteria Francescana (2016, 2018), Eleven Madison Park (2017), Mirazur (2019), Noma – jelenlegi helyszín (2021), Geranium (2022).
A világ 50 legjobb étterme:
Helyezés | Étterem | Elhelyezkedés |
1. | Disfrutar | Barcelona |
2. | Asador Etxebarri | Atxondo |
3. | Table by Bruno Verjus | Párizs |
4. | Diverxo | Madrid |
5. | Maido | Lima |
6. | Atomix | New York |
7. | Quintonil | Mexikóváros |
8. | Alchemist | Koppenhága |
9. | Gaggan | Bangkok |
10. | Don Julio | Buenos Aires |
11. | Septime | Párizs |
12. | Lido 84 | Gardone Riviera |
13. | Trèsind Studio | Dubaj |
14. | Quique Dacosta | Dénia |
15. | Sézanne | Tokió |
16. | Kjolle | Lima |
17. | Kol | London |
18. | Plénitude | Párizs |
19. | Reale | Castel di Sangro |
20. | Wing | Hongkong |
21. | Florilège | Tokió |
22. | Steirereck | Bécs |
23. | Sühring | Bangkok |
24. | Odette | Szingapúr |
25. | El Chato | Bogota |
26. | The Chairman | Hongkong |
27. | A Casa do Porco | Sao Paolo |
28. | Elkano | Getaria |
29. | Boragó | Santiago |
30. | Restaurant Tim Raue | Berlin |
31. | Belcanto | Lisszabon |
32. | Den | Tokió |
33. | Pujol | Mexikóváros |
34. | Rosetta | Mexikóváros |
35. | Frantzén | Stockholm |
36. | The Jane | Antwerpen |
37. | Oteque | Rio de Janeiro |
38. | Sorn | Bangkok |
39. | Piazza Duomo | Alba |
40. | Le Du | Bangkok |
41. | Mayta | Lima |
42. | Ikoyi | London |
43. | Nobelhart & Schmutzig | Berlin |
44. | Mingles | Szöul |
45. | Arpège | Párizs |
46. | SingleThread | Healdsburg |
47. | Schloss Schauenstein | Fürstenau |
48. | Hiša Franko | Kobarid |
49. | La Colombe | Fokváros |
50. | Uliassi | Senigallia |
Kapcsolódó cikkeink
A tehetség nem ismer határokat: A S.Pellegrino Young Chef Academy új webinárium-sorozatot indít a nemek közötti egyenlőség megteremtéséért a gasztronómiában
A tehetséges fiatal séfek következő generációjának felkarolása és támogatása már…
Tovább olvasom >Kihirdették a 2022-23-as S.pellegrino Young Chef Academy verseny regionális döntőjének győztesét
Számos izgalmas gasztronómiai fordulót és kulináris bemutatót követően a dél-kelet európai…
Tovább olvasom >A világ 50 legjobb étterme díjátadó – élő közvetítés 2022. július 18-án, 21.30-tól
A S. Pellegrino és az Acqua Panna 16. alkalommal csatlakozik A…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >