Európában visszaszorulóban a szalmonella

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 01. 22. 00:00

A most nyilvánosságra hozott zoonózis jelentése szerint növekszik Campylobacter baktérium által okozott megbetegedések száma.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által készített jelentésből kiderül, hogy
2007-ben az EU-országokban 200 507 Campylobacter-esetet
jelentettek, szemben az előző évi 175 561 esettel,  a
növekedés 14,2 százalékos volt. Jó hír, hogy immár negyedik éve csökken a szalmonellamegbetegedések száma 2007-ben 151
995 esetet jegyeztek fel, míg 2006-ban még 164 011
esetet. Ezen örvendetes trendnek az oka a jelentés
szerint egyértelműen az élelmiszerlánc fokozott
ellenőrzése.
A többnyire hasmenést, görcsöt
és lázat okozó Campylobacter kórokozó
a megvizsgált baromfihús 26 százalékában
megtalálható volt. Szalmonella a nyers baromfihús
5,5 százalékában volt fellelhető. Tekintettel
arra, hogy a szalmonella leggyakrabban a baromfitelepeken fordul elő,
az Európai Bizottság e tekintetben 2007-ben szigorú
ellenőrzéseket rendelt el, és annak az évnek a
végére a 27 tagállamból 15-ben már
sikerült leszorítani az előfordulási gyakoriságot
a mintavételek 1 százalékára. Ez 2009
végére követelmény az összes uniós
tagországra nézve.
A jelentés kitért
olyan, viszonylag kisebb számban előforduló, de
súlyosabb lefolyású megbetegedésfajták
gyakoriságának alakulására is, mint
amilyen például a VTEC (verotoxigenic Escherichia coli)
– ez történetesen 2905 bejelentett emberi megfertőződést
okozott az EU országaiban 2007-ben. Többnyire marha- és
borjúhúsban fordult elő. A főként sertéshúsban
talált jersziniózis 8792 emberi megbetegedést
okozott. A paraziták által okozott trichinellózis
és ehinokokkózis 779, illetve 834 esetben fordult elő
emberen.
 

Kapcsolódó cikkeink