Európában és itthon is nő a gombafogyasztás
Az uniós gombatermesztés meghaladta az egymillió tonnát, Magyarország is egyre nagyobb szeletet hasít ki belőle. A kereslet növekszik, a termesztők viszont komoly kihívásokkal néznek szembe, és a gyűjtőknek sem árt az óvatosság: a gombamérgezések száma tízszeresére nőtt – írja az Agrárszektor.
Az Európai Unió gombatermesztése új rekordot döntött: az Eurostat friss adatai szerint a termelés meghaladta az évi egymillió tonnát, amiből Magyarország is egyre jelentősebb részesedéssel bír. Hazánkban 28 ezer tonna csiperkegomba és 2,8 ezer tonna laskagomba terem évente, így a két faj együttesen uralja a hazai gombapiacot.
Lengyel és holland fölény, német visszaesés
Uniós szinten Lengyelország és Hollandia vezeti a mezőnyt, mindkét országban évi 200 ezer tonna feletti termelést regisztráltak. Németországban ugyanakkor enyhe visszaesés figyelhető meg, emiatt az ország egyre inkább importra szorul. Ezzel párhuzamosan csökkent a csiperkegomba uniós nettó termelői ára is, 2,85 euróról 2,53 euróra esett vissza 2025 februárjára.
Itthon stabil árak, növekvő kereslet
A magyar piacon ezzel szemben árnövekedés volt tapasztalható: az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint a csiperkegomba kilónkénti ára a Budapesti Nagybani Piacon 979 forintról 1000 forintra (+11%), a laskagombáé pedig 1172 forintról 1202 forintra (+8%) emelkedett az év első tizennégy hetében. A gombák iránti kereslet a fogyasztói tudatosság növekedésével is összefügg, hiszen ezek az élelmiszerek egészségesek, fenntartható módon termeszthetők, és egész évben elérhetők.
A termesztők gondjai: költségek, kórokozók és korlátozások
Bár az ágazat uniós szinten több mint 40 ezer főt foglalkoztat, a termelők szerint egyre nehezebb a talpon maradás. Az emelkedő minimálbér, az energiaköltségek és a korlátozott védekezési lehetőségek miatt a működési árrések szűkülnek. A fertőző betegségek – vírusok, baktériumok, penészgombák – jelentősen csökkenthetik a terméshozamot és a minőséget is, miközben a fogyasztók egyre nagyobb része vegyszermentes, biológiai termesztésből származó gombát keres.
Kampány a gombáért, de veszélyek is leselkednek
A termelési és piaci trendekre válaszul az Európai Gombatermesztők Szövetsége kilenc ország részvételével indított kampányt a gombafogyasztás ösztönzésére. A cél: rámutatni arra, hogy a gomba nemcsak tápláló és megfizethető, hanem a klímabarát étrendbe is jól beilleszthető.
A pozitív üzenetek mellett azonban figyelmeztetni kell a veszélyekre is. 2024 harmadik negyedévében a gombamérgezések száma tízszeresére emelkedett az előző évek átlagához képest. A legtöbb mérgezést a nagy döggomba és a világító tölcsérgomba okozta, de a gyilkos galóca, a légyölő galóca és a párducgalóca is gyakran előfordul a hazai erdőkben.
A vadon termő gombák gyűjtése veszélyes lehet
A szakértők évek óta figyelmeztetnek: a vadon termő gombák gyűjtése csak kellő szakismerettel vagy gombaszakértő közreműködésével biztonságos. Még a tapasztalt gyűjtők is könnyen összetéveszthetik az ehető és mérgező fajokat, hiszen sokszor csak apró morfológiai különbségek választják el őket.
Kapcsolódó cikkeink
Innovatív gombafehérjés desszerteket fejlesztett az Eroski
A spanyol Eroski áruházlánc a catering terén vezető Ausolannal, az…
Tovább olvasom >Magyar fejlesztésű technológia segítheti a gombatermesztést
Magyar fejlesztésű technológiával kiváló vízmegtartó képességű takaróföld állítható elő csiperketermesztéshez…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Promóciók napján átadásra kerültek az „Év Promóciója 2025” díjak
Idén 17. alkalommal került megrendezésre, a Trade magazin szervezésében az…
Tovább olvasom >Húsvétkor indul a szabadtéri szezon a játékpiacon
A kisgyermekes családokban az ajándékozás továbbra is a húsvét meghatározó…
Tovább olvasom >A Trump-vámok a gyógyszeriparra is kihatnak
Donald Trump új vámterve a gyógyszerimport visszaszorítását és az amerikai…
Tovább olvasom >