Európa legjobbja, Magyarország első gourmetlikőrje a Berbence Bitter
Európai elismerés a Tokaj-hegyaljai Likőr- és Pálinkamanufaktúra új kézműves keserű italának. A Destillata versenyen, amely Európa egyik legrangosabb nemzetközi italversenye, a legjobb keserűlikőrnek választották a különleges Berbence Bitter gourmetlikőrt.
A Tokaj-hegyaljai Likőr- és Pálinkamanufaktúra egyedülálló fejlesztése egy olyan italkülönlegesség, amely méltó lehet a mára már háttérbe szorult digestif italkultúra újjáélesztésére.
A Berbence Bitter egyedülállósága abban rejlik, hogy a likőrpiacon megtalálható hasonló termékekkel ellentétben alapja nem ipari szesz, hanem minőségi Tokaji borpárlat és prémium szőlőpálinka. Különlegességét az adja, hogy a benne található gyógynövénykivonat korábban aszúbor érlelésére használt hordóban érlelődik, amelybe később a különleges italkeverék kerül. Ezt követően hordókban pihentetik az italt, amíg a „Berbence mester” kiválónak nem minősíti azt. A manufaktúrában nem spórolnak az idővel, a legjobb minőség érdekében addig pihentetik a Berbence Bittert hordóikban, amíg össze nem érnek a hozzávalók és el nem érik a tökéletes ízharmóniát. A termék besorolásakor a manufaktúra kifejezett célja volt egy olyan elnevezés használata, amely érzékelteti a Berbence Bitter nemességét és megkülönbözteti azt a konkurens keserűktől. Így született meg a gourmetlikőr elnevezés. Köztudott, hogy a gyógynövények jótékony hatással vannak az emésztésre. A gourmetlikőr 27 különféle gyógynövény- és fűszerkivonatot tartalmaz (például édesgyökér, bazsalikom, fodormenta, szegfűszeg és hársvirág), így kiváló lezárása a nagy étkezéseknek.
A Berbence Bitter a nemzetközi szakma tetszését is elnyerte, a Destillata Best Spirits Award 2013 italversenyen az egyik legjobb keserűlikőr, egyéb likőr kategóriában ezüstérmes lett.
A gourmetlikőr a magyar likőrpiacon egyedülálló, igazi kézműves tokaji italkülönlegesség, a keserűlikőrök családján belül az édeskeserűk közé tartozik.
A Berbence jelentése
A „berbence” szó jelentése bödön, kis hordó. Első hazai említése Somló várához köthető, 1498-ban. Hadrovics László nyelvtudós az olasz brenta, azaz puttony szó horvát és szlovén közvetítésű átvételének tartja. Később a párlatok érlelésére használt 9 literes hordót nevezték berbencének, főleg Erdélyben, illetve a Zemplén környéki falvakban.
A Tokaj-hegyaljai Likőr- és Pálinkamanufaktúráról
A Manufaktúra Tokaj-Hegyalján, Vámosújfalun található. Prémium kategóriás pálinkákat és likőröket készít kézműves technológiával. Célja a hagyományok és a modern technológia ötvözésével kiváló italok előállítása.
A manufaktúráról további információt a www.tokajilikor.hu oldalon talál.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Protechtor Future Summit: A gazdasági-politikai szakértők már az összeomlást várják, a cégvezérek körében viszont töretlen az optimizmus
Klímaváltozás, járványok, erőforráshiány, biztonsági fenyegetések – válságok mindig is voltak,…
Tovább olvasom >Itt van most Európa legolcsóbb karácsonyi vására
Az erdélyi Nagyszeben karácsonyi vására mára Európa egyik legkedveltebb adventi…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >