Európa kevesebb szőlőt szüretelt
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan nyomon követi, és a rendszeres kiadványaiban közreadja a világ mezőgazdasági és élelmiszeripari termék piacainak tendenciáit.
A KSH és az AKI Piaci és Árinformációs Rendszer (PÁIR) adataiból még a rövid távú kiskereskedelmi üzleti döntések előtt is érdemes pontosan tájékozódni.
A legutóbbi piaci jelentésből kiderül, hogy a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) az Európai Unió 2016. évi bortermelését (szőlőlé és szőlőmust nélkül) 158,5 millió hektoliterre becsülte, ami 7,7 millió hektoliterrel kevesebb, mint az egy évvel korábbi 166,2 millió hektoliter volt. Az Unió három legnagyobb bortermelő országában csökkenés várható a 2015. évi mennyiségekhez viszonyítva. Olaszországban 2 százalékkal, 48,8 millió hektoliterre, Franciaországban 12 százalékkal, 42,2 millió hektoliterre csökkenhet az előállított borok mennyisége.
***
Az Európai Unió az idén a tavalyinál 22 ezer tonnával több (750 ezer tonna) csirkehúst vásárolhat a nemzetközi piacról, 2017-ben pedig 1,3 százalékkal emelkedhet a csirkehúsimportja. A világ csirkehús-kereskedelme tovább élénkül, 10,8 millió tonna körül várható a csirkehús globális exportja 2016-ban, ez 5,3 százalékkal lenne több a 2015. évinél.
Az Európai Bizottság várakozása szerint az Európai Unió sertéshústermelése 23,6 millió tonna lehet 2016- ban, 1,1 százalékkal emelkedhet az előző évihez képest. Ez elsősorban a vágásszám növekedéséből adódik, a vágóhidakra küldött sertések vágósúlya ugyanis nem változott lényegesen. Szinte minden tagországban nőtt a sertéshús-kibocsátás az első félévben, Németországban pedig lassult a termelés csökkenésének üteme. Az Unió sertéshús-kibocsátása 2017-ben előreláthatóan nem változik lényegesen. A közösség sertéshúsexportja az erős kínai kereslet miatt 24 százalékkal rekordszintre, 2,7 millió tonna fölé emelkedhet az idén. Ugyanakkor 5 százalékkal csökkenhet a kivitel 2017-ben, amelyet a kínai gazdaság lassulása miatt bekövetkező lanyhuló kereslettel magyaráznak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >