Európa borosgazdái: klímaváltozás és alkalmazkodás
A klímaváltozás egyre inkább arra kényszerítheti Európa bortermelőit, hogy már csak az elemi túlélés érdekében is alapjaiban gondolják újra eddigi telepítési és gazdálkodási gyakorlatukat – olvasható a privatbankar.hu-n. A szélsőséges időjárást jobban tűrő fajták telepítése már elkezdődött a mediterrán régióban, ám az áttörés még várat magára.
Egyre elterjedtebb a bakos művelés
A spanyolországi Ribera del Duero borrégió Viña Mayor névre hallgató gazdaságában már a szőlősorok telepítésén is látszik, hogy a klímaváltozás alapvetően fogja megváltoztatni a szőlőtermesztés és a bortermelés ma ismert gyakorlatát – írja összeállításában a Financial Times.
A gazdaság, amely eddig elsősorban a Tempranillo szőlőfajtáról volt híres, ma már inkább a Garnacha szőlővel kísérletezik, ezt pedig a moseli borvidék borászataiban alkalmazott úgynevezett bakos művelési módhoz illeszkedő módon telepítik. Az átlaghőmérséklet folyamatos emelkedése miatt kellett váltani, és az eddigiektől eltérő telepítési és művelési technológiára áttérni. A Garnacha érési időszaka jelentősen hosszabb, mint a Tempranilóé, ezért a szőlőt – a forróbb éghajlat ellenére is – hosszabb ideig lehet a tőkén hagyni, anélkül, hogy megbomlana a cukor, a savak és az aromaanyagok egyensúlya. Így a későbbi szüret sem okoz majd gondot.
Az egyre inkább terjedő úgynevezett bakos művelés a vízhiány ellen is hathatós védelmet nyújt a szőlőknek a hagyományosan száraz vidéknek számító mediterrán térségben.
Ma még a kőolaj, de a jövőben már a víz lesz az első számú stratégiai nyersanyag – mondja Almudena Alberca, a Viña Mayor borgazdaság műszaki igazgatója, hozzátéve a vízhiány számos ültetvényt fog kipusztítani, ahogy az Ausztrália melegebb vidékein már meg is történt. Az idei extrém nyári meleg már most is sok gondot okozott a francia a borvidékeken. Így például a bordeaux-i régióban idei mért legmagasabb 41,2 Celsius fok alaposan meg is viselte az ültetvényeket.
Ha ma hibát vétesz, az ötven év múlva is megbosszulja magát
A klímaváltozás mostantól arra kényszerítheti a bortermelőket, hogy már csak az elemi túlélés érdekében is alapvetően gondolják újra eddigi telepítési és gazdálkodási gyakorlatukat.
Ha ma hibát vétesz, az minimum ötven évre fogja alapvetően meghatározni a szőlőbirtok sorsát – mondja Pascal Chatonnet, aki egy családi borgazdaságot vezet Bordeauxban, és egyben egy nemzetközi borminősítő intézet tulajdonosa is. A huszadik század eleje óta átlagosan 1,4 Celsius fokkal emelkedett a hőmérséklet a világ bor-régióiban – állapítja meg egy a szőlészettel és borászattal foglalkozó amerikai tanintézet (Evenstad Center for Wine Education) tanulmánya, és az előrejelzések szerint az elkövetkező ötven évben ez az érték további két fokkal emelkedhet meg.
A növekedés főleg Dél-Európában lesz figyelemre méltó, a spanyol Rioja bor-régióban mintegy két fokkal emelkedhet az átlag középhőmérséklet, míg Bordeauxban, a portugál Douro-ban és az olaszországi Piemontban 1,8 fokos emelkedést jeleznek előre. Galícia egyik jelentős szőlőtermesztő vidékén, a Ribera del Duero régióban például csak az elmúlt öt évben mintegy fél fokkal emelkedett meg a hőmérséklet.
A tanninra vigyázni kell
A szőlősgazdák a szüret idejét általában a termés minőségét alapvetően befolyásoló tényezők mérlegelése után határozzák meg. Ezt gyakran nagyon gondos számítások előzik meg. Ahogy a szőlő érik, a fenolok – melyek meghatározzák a vörösbor színét, ízét, és aromáját – egyre komplexebbekké, összetettebbekké válnak, míg az alkoholszintet befolyásoló cukortartalom is folyamatosan nő. Ezzel egy időben csökkennek a savak, melyek a bor frissességét határozzák meg. Jó években ezek az értékek szinkronban vannak. ilyenkor lehet jó termésre számítani; komplex fenolok, telt savak és bőséges cukortartalom – valahogy így lehet leírni a siker receptjét.
A klímaváltozással együtt járó állandó hőmérséklet emelkedés miatt a szőlő cukortartalma hamarabb éri el a kívánt szintet, megelőzve a többi komponensét, így a szüretet érdemes lenne kettő, vagy akár négy héttel is előrébb hozni a megszokott időhöz képest. A korai szedés miatt azonban elveszhetnek a komplex aromák, ízek, míg a késői szüret a sav és alkoholtartalom alacsony szintjét eredményezheti.
Rövid távon arra még van lehetőség, hogy a szüretet előrébb hozzuk Rioja-ban és a Ribera del Duero régióban, azért hogy teltebb savakat érjünk el – mondja Agustín Santolaya, a spanyolországi Bodegas Roda borgazdaság ügyvezető igazgatója, ilyenkor azonban vigyázni kell, mert ettől viszont a tannin károsodhat.
Hosszabb távon azonban gondolkodni kell azon, hogy az ültetvényeket már a hidegebb, északi fekvésű, magasabban lévő lejtőkre telepítsék, valamint azon is, hogy maga a szőlőtermesztés határát is kitoljuk északabbra.
Merlot-ról Cabernet Francra váltanak
Pascal Chatonnet Bordeauxban a maga Merlot szőlőit hamarosan lecseréli a meleget jobban tűrő Cabernet Francra, és azt tervezi, hogy az elkövetkező húsz évben az ültetvények 80 százaléka meg is újul. A változás már intézményes szinten is érezteti hatását, így például idén júliusban Bordeaux regionális boros szervezete, a helyi hegyközség már hét új, a hőséget jobban tűrő szőlőfajta telepítését hagyta jóvá.
A spanyolországi Viña Mayor borgazdaságban ugyanakkor már nem csak az egyre melegebb nyarak, de az összességében is teljesen kiszámíthatatlan időjárás ellenszerét is próbálják megtalálni. A régióra lesújtó hirtelen fagyok miatt két éve a szőlőtermelés mintegy hatvan százalékkal esett vissza, ráadásul az elmúlt öt évből három kifejezettem aszályosnak számított.
Mindez persze a felvásárlási árakban is éreztette hatását, a 2013/14-es szezon 0,73 euróról 2017/18-ban 1,63 euróra emelkedett kilónként az ár. (privatbankar.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Az Európai Bizottság az uniós borágazat versenyképességének erősítésére tett javaslatot
Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol az európai borágazat versenyképességének, ellenálló…
Tovább olvasom >Meg kell őrizni a magyar bor forgalmát és hírnevét
Meg kell őrizni a magyar bor forgalmát és hírnevét –…
Tovább olvasom >Az ország több pontján gyümölcsoltó napot szerveznek a magyar gyümölcs tájfajták napja alkalmából
Fát olts, ne másokat! címmel az ország több pontján gyümölcsoltó…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az Európai Bizottság az uniós borágazat versenyképességének erősítésére tett javaslatot
Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol az európai borágazat versenyképességének, ellenálló…
Tovább olvasom >NGM: kormány megőrzi a nyugdíjak vásárlóerejét, novemberben átlagosan 39 600 forint kiegészítő emelést kapnak a nyugdíjasok
A kormány elkötelezett amellett, hogy a nyugdíjasok számára stabil és…
Tovább olvasom >A foglalkoztatottsági adatok alapján Magyarország Európa élmezőnyéhez tartozik
A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2025 februárjában közel 4,7…
Tovább olvasom >