EU-s zöldpolitika: nő az élelmezésbiztonsági kockázat az állatállomány csökkenése miatt

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 09. 24. 13:20
🎧 Hallgasd a cikket:

Folyamatosan csökken az állatállomány az Európai Unióban, amit a szigorú állattartási és környezetvédelmi szabályozások okoznak – áll az Európai Állattenyésztés Hangja (ELV) tanulmányában. A szervezet szerint a folyamat nem átmeneti, hanem tartós tendencia, amely az élelmezésbiztonság gyengüléséhez vezethet.

2024-ben a sertésállomány 0,5 százalékkal, a szarvasmarhák száma 2,8 százalékkal, a juhoké 1,7 százalékkal, míg a kecskéké 1,6 százalékkal csökkent. Az elmúlt évtizedben az Eurostat adatai alapján a sertések száma 8,1, a szarvasmarháké 8,7, a juhoké 9,4, a kecskéké pedig 16,3 százalékkal esett vissza.

Az ELV szerint a leépülés mögött a környezeti és szabályozási nyomás, a termelési költségek emelkedése, a fogyasztói szokások változása, valamint ismétlődő mezőgazdasági válságok állnak. A gazdaságok száma is drámaian csökkent, különösen az állattenyésztő és vegyes gazdaságok körében.

A szervezet figyelmeztet: az EU egyre több húst importál olyan országokból, ahol az állatjóléti és élelmiszer-biztonsági standardok alacsonyabbak, ami növeli a fogyasztói kockázatokat, miközben csökkenti Európa élelmezésbiztonságát.

Kapcsolódó cikkeink