EU: a Tanács és a Parlament nem tudott megállapodni a klónozott hús szabályozásáról
A Tanács és az Európai Parlament nem egyezett meg a klónozott állatokból származó élelmiszerek szabályozásáról.
Az előírt tegnapi határidőig nem sikerült megegyezni a tagállamok kormányait képviselő tanácsnak és az Európai Parlamentnek (EP) a klónozott állatokból származó élelmiszerek szabályozásáról, így továbbra is érvényben marad az új élelmiszerekre vonatkozó, még 1997-ben alkotott, elavult szabályozás. Eszerint a klónozott állatokból készült élelmiszert előzetes jóváhagyás után forgalomba lehet hozni az EU-ban.
A 12 órás, tegnap reggel hétkor befejeződő tárgyalások kudarca egyben azt is jelenti, hogy zátonyra futottak a klónozott élelmiszerekről három éve tartó egyeztetések az EP és a miniszterek tanácsa között. Az EP ugyanis azt szerette volna elérni, hogy a klónozott állatok utódaiból származó élelmiszereket tiltsák be az EU-ban, vagy legalábbis címkével lássák el azokat. A tanács az Európai Bizottsággal karöltve viszont csak azt támogatta, hogy tiltsák be az emberi fogyasztás céljából történő klónozást, illetve a klónozott élelmiszerek importját és forgalmazását, azonban azzal nem értett egyet, hogy a klónozott állatok utódaiból készült termékeket külön címkével különböztessék meg. A címkézést a tanács csak a friss marhahús esetében tette volna lehetővé. Az uniós szakminiszterek nevében, a magyar EU-elnökségből adódóan tárgyaló Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter azt mondta: a címkézés a gyakorlatban is végrehajthatatlan lenne. Emellett a tanács azzal is érvelt, hogy az EP javaslata kereskedelmi háborúba sodorhatná az uniót.
Jelenleg ugyanis az EU-n kívül sem regisztrálják külön a klónozott állatok utódaiból készült élelmiszert, így az EP javaslata de facto importtilalmat okozna, amelyre válaszul a kereskedelmi partnerek az uniós gazdákat hátrányosan érintő válaszlépéseket hozhatnának.
Az Európai Parlament szerint a klónozott állatok utódaiból származó élelmiszer címkézésének elutasításával a tanács semmibe veszi az európaiak véleményét. Egy 2008 végi Eurobarometer-felmérés szerint az európaiak döntő többsége nem támogatja az állatok élelmiszer-ipari célú klónozását.
Az állatok élelmiszer-ipari célú klónozása az Egyesült Államokban a legjelentősebb mértékű a világon. Becslések szerint több ezer marhát és több száz sertést klónoztak idáig az USA-ban. Jelenleg az országban moratórium van érvényben az ilyen állatból származó élelmiszerek forgalmazására, azonban az utódokra a tiltás nem vonatkozik.
Az illetékes amerikai hatóság szerint a klónozott állatokból, illetve utódaikból származó élelmiszer fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot.
Hazánkban teljesen kizárt, hogy klónozott állatokból vagy azok utódaiból származó hús-, illetve tejkészítményeket találjunk a hazai boltok polcain – mondta el a Világgazdaságnak Raskó György. Az agrárközgazdász kiemelte: a klónozott termékek megjelenése ellen szól, hogy amúgy is túltermelés jellemzi az uniós húskészítmény- és tejtermékpiacot, valamint a klónozást alkalmazó USA-ból és Kínából sem érkezik feldolgozott húskészítmény az EU-ba.
Tavaly nyáron nagy felzúdulást okozott Nagy-Britanniában, hogy egy klónozott marha utódainak húsa került a boltokba. Az amerikai vérvonalból származó két bika húsát a gyanú szerint pitében vagy hamburgerben dolgozták fel – írja a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 7,2 százalékkal csökkent szeptemberben
2024 szeptemberében az ipari termelés volumene 7,2, munkanaphatástól megtisztítva 5,4…
Tovább olvasom >