Éttermivendéglátás-statisztikák 2013-2016
Adatokat gyűjtöttek, értékeltek elemeztek: tavaly év végén tette közé az OPTEN 2013–2015 közötti kutatási eredményeit az éttermi vendéglátással foglalkozó hazai vállalkozások tevékenységének eredményességéről. A szakma bár kevesebb szereplővel, ám jelentős forgalomnövekedéssel zárta a 2015-ös évet az előző évhez képest, ami optimizmusra adhat okot a jövőre vonatkozóan is.
Az adatokból kiderül, hogy mind honfitársaink, mind a külföldi turisták egyre több pénzt hagynak az éttermekben és más vendéglátóipari egységekben. A szektor összárbevétele 2015-ben az egy évvel korábbi 387 milliárd forintról 457 milliárd forintra emelkedett; ilyen mértékű növekedésre nem volt példa az elmúlt években. Ugyanakkor még mindig a vendéglátás számít az egyik legkockázatosabb szolgáltatási ágnak, amit a veszteséges vállalkozások magas aránya is jól mutat. 2013-ban a veszteséges cégek aránya a szektoron belül 35,9, 2014-ben 33,1, 2015-ben 31,6% volt, a kedvező tendenciát azonban árnyalja, hogy 2013–2016 között több mint 1200-zal csökkent a piaci szereplők száma.
Az érintett vállalkozások alkalmazotti létszáma 2013-ban 68 761 fő volt, ami 2016-ra 77 845 főre nőtt. Ennek valószínű oka az, hogy a fokozott munkaügyi ellenőrzéseknek köszönhetően sok vendéglátó cég bejelentette az eddig feketén foglalkozatott munkavállalóit, és a munkaerő-elvándorlás is azok körében terjedt el nagyobb számban, akiket eddig sem hivatalosan foglalkoztattak.
A szektor jövőbeli teljesítményét a turizmus fejlődése, a fogyasztás alakulása és a szektor munkaerő-problémájának lehetséges megoldása fogja meghatározni a következő években.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
MTÜ: ismét pályázhatnak egymillió forintos támogatásra a vidéki éttermek
December 4-ig pályázhatnak egymillió forintos támogatásra azok a vidéki éttermek,…
Tovább olvasom >Rekord számú vendégmegkeresést kezeltek a Tourinform irodák az idei év első három negyedévében
A Tourinform irodák idén szeptemberig több mint 1,5 millió vendégmegkeresést…
Tovább olvasom >Csillagos csiga
Leveles tésztába göngyölt, karamellizált fahéjjal és almával készített csigájával egy…
Tovább olvasom >