Éttermi címkézés
Hamarosan megkezdődik az Európai Parlament törvénykezési folyamata az élelmiszerekkel kapcsolatos, fogyasztóknak szóló tájékoztatások – a szakmai szlengben ismert nevén: ételcímkézés – témakörében. A szakmai szervezetek és érdekképviseletek álláspontja szerint az éttermek esetében rendkívül költséges és szinte megvalósíthatatlan lenne az ételek teljes tápanyagtartalmának a felsorolása.Mint arról már hírt adtunk, az elhízás mint népbetegség elleni küzdelem jegyében New Yorkban már júliustól, az éttermeknek és a gyorséttermeknek is az étlapon vagy menütáblán minden étel mellett fel kell tüntetniük annak kalóriatartalmát. Az intézkedést persze az állam éttermi szövetsége megfellebbezte, de szerintünk Amerikában pláne nem sok az esélyük a döntés megváltoztatásának kierőltetésére. Niklai Ákos a Turizmus Panorámának adott interjúban azt nyilatkozta, hogy a magyar vendéglátás szakembereinek, szakmai szövetségeinek az ételek címkézését nyilvánosan ellenezniük kell, lobbizni ellene az érintett magyar hatóságoknál és az EU szakmai bizottságánál (ENVI) is, nehogy Magyarország hivatalosan is szakmailag megvalósíthatatlan, költségnövelő intézkedést támogasson.
Egyelőre a gyakorlati kérdéssel még senki nem foglalkozik: ki ellenőrzi a tápanyagtartalmat és mi alapján.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >