Ételkészítők és pincérek országos bajnoksága Tatán
Farsang Kupa néven rendeznek országos gasztronómiai bajnokságot szombaton Tatán. A nyilvános rendezvényen a közönség 200 szakács, cukrász, pincér és pék versenyművét tekintheti, és koktélversenyt is rendeznek – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
A feladatok között egy-egy szakterület legkülönbözőbb kihívásai szerepelnek. A kiírás szerint szakácsoknak vendégváró falatkákat és egy ötfogásos ínyenc menüt kell elkészíteniük. A cukrászok többek között dísztortával, tányérdesszerttel és apró finomságokkal versenyeznek, de indulhatnak cukrászati artisztika és cukorvirág-készítés kategóriákban is.
A hidegkonyhai artisztika kategóriában indulók a verseny helyszínén a farsanggal kapcsolatos arcokat, álarcokat formáznak sütőtökből és különböző színű retkekből. A pékek kenyerekkel, péksüteményekkel és díszmunkákkal is versenyeznek.
A pincérek versenyfeladata egy négyszemélyes alkalmi díszasztal megterítése, az alkalomhoz illő menüvel, italkínálattal és ízléses menükártyával.
A verseny folyamán mindent saját kezűleg, egyedül kell elkészíteni, semmilyen előre gyártott elemet nem használhatnak a versenyzők, akik között megtalálhatók a gasztronómia olimpiai, világ- és Európa-bajnokai.
A különböző ételkészítő szakmákat összefogó verseny jelentőségét növeli, hogy a tanulók együtt versenyeznek a felnőttekkel, akik tudásukkal, és a nemzetközi versenyeken szerzett tapasztalataikkal motiválják a kezdőket a fejlődésre és a tanulásra.
A rendezvényen bemutatkozik az Ászár-Neszmély Borvidék, az Istenkúti Pálinkafőzde, Tanács Attila mesterszakács pedig zöldségfaragásból tart bemutatót és ismerteti az Ételszobrász Suli programját.
A nagyközönség déltől látogathatja a Tatai Edzőtárban zajló programot, amelyre az ország minden tájáról érkeznek résztvevők. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Tata és Környéke Regionális Szervezete Szlovákiából és Romániából is kapott nevezéseket a 14. alkalommal megrendezett Farsang Kupára. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Ennyit kosztál egy vacsora a vidéki dupla Michelin-csillagos étteremben
Magyarországon jelenleg két olyan étterem található, amely a világ egyik…
Tovább olvasom >A World Culinary Awards idén is díjazta a legjobb éttermeket
A gasztronómiai világ legjobbjait ünneplő World Culinary Awards idén is…
Tovább olvasom >Bezár Balatonalmádi népszerű vegán étterme
Szeptember 29-én utoljára nyitja meg kapuit Balatonalmádiban a Veganeeta Home,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csokiláz és pikáns rendelések – a magyarok így ünneplik a halloweent
Különleges rendelések és új édességtrendek Közép-Európában: egyre népszerűbbek az intim…
Tovább olvasom >KSH: Az élelmiszeripar értékesítési árai 0,9 százalékkal emelkedtek
Szeptemberben az ipari termelői árak átlagosan 0,9 százalékkal magasabbak voltak…
Tovább olvasom >Saját kézzel, ötévente, fehérre – így festik otthonukat a magyarok
A magyarok, csehek és szlovákok festési szokásait térképezte fel a…
Tovább olvasom >