Eszünk egy mexikóit?
Tavaly a francia és a mediterrán gasztronómia mellé a hagyományos mexikói konyhát is felvették az UNESCO szellemi világörökség listájára – adta hírül nemrégiben az MTI.
A mexikói konyha a szellemi világörökség része lett, az egyik mexikói étterem a világ 50 legjobb étterme között szerepel; a mexikói gasztronómia – immár a zsíros, kevés fantáziát igénylő nachosokról és burritókról kialakult korábbi sztereotípiáktól mentesen – egyre elismertebb lesz.
A mexikói gasztronómia fő ásza az ország középső és déli régióinak piacain könnyen beszerezhető sokféle friss élelmiszer, és a séfek új nemzedékének kreativitása.
A spanyol hódítás előtti időszak óta a mexikói ételeket változatos összetevők jellemzik: többféle kukoricát, babot, csilipaprikát, helyi paradicsom-, avokádó- és kakaóféléket használnak.
A mai séfek szívesen térnek el a hagyományos receptektől. „Új élmények után kutatunk” – mondta Enrique Olvera, a Pujol étterem alapítója. A Pujol egyébként 2012-ben 36. volt a Restaurant Magazine a világ 50 legjobb étterméről összeállított listáján. Olvera, a 35 éves séf tizenegy éve nyitotta meg éttermét Mexikóváros elegáns Polanco negyedében.
És hogy hogyan működik a gasztronómia globalizációja: a konyhák hatása egymásra kétirányú. A 21 században nemcsak a mexikói konyha hódítja meg a világot, és termékenyíti meg a világ gasztronómiáját – Európa is újra szerepet kap a dél-amerikai ország konyhaművészetében. (Szakértők szerint a mexikói patinás éttermek sokáig egyébként is az európai konyhát részesíttek előnyben.) A híres TOP50-es étteremlistán például 38. egy másik mexikóvárosi étterem, a Biko, ahol például
baszk ételkülönlegességeket kínálnak. Sokáig ugyanis
Egy az Eat Mexico elnevezésű gasztronómiai túrán részt vevő Estanislo Carenzo, argentin konyhafőnök szerint Mexikóval ugyanaz történik, ami a délkelet-ázsiai országokkal: felséges a helyi konyha, de rossz minőségű, amit exportálnak. Nehéz ezt az MTI által idézett kijelentést értékelni a helyi termékek használatát mantraként ismétlő fine dinig világában, azaz nem pontosan értjük az export-párhuzamot, az biztos, hogy argentin étterem évek óta nincs a legjobb 50 között.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Borravaló vagy szervizdíj
Gyakran nagy bizonytalanság övezi a témát: a mára szinte mindenhol alkalmazott…
Tovább olvasom >Az NTAK-ból már látszik: 16%-kal nőtt az utazók száma az őszi szünetben
Kiemelkedő utazási kedvet hozott hazánkban az október 26. és november…
Tovább olvasom >Magyar narancs: málna nem, füge és banán igen
A klímaváltozás miatt a Kárpát-medencében olyan növényfajok tűnhetnek el, amelyek…
Tovább olvasom >