Ésszerűsödtek a jövedéki törvény vendéglátásra vonatkozó szabályai
Az ipartestület vezetésének közel kétéves küzdelme után az illetékesek nemrégiben végre a szakma számára elfogadható formába öntötték a jövedéki törvénynek a bontott szeszesitalos palackokra vonatkozó előírásait. A korábbi eredmények mellett most rendeződött a rendezvényeken használt, nem kiült palackok helyzete is. Íme, a jogszabályok rövid magyarázata:
– Az értékesítő térben (pultban) 2 liter alatti kiszerelésű alkoholtermékből és borból választékonként legfeljebb 5-5, a 2 literes vagy annál nagyobb kiszerelésből pedig választékonként legfeljebb 1-1 bontott palack, kanna, hordó tartható.
– A vendéglátó egység termelő terében (konyha, cukrászműhely) az ételkészítéshez igazoltan használt alkoholfajtát addig lehet tárolni, amíg az elkészítéshez arra szükség van (NAV külön állásfoglalás szerint).
– Rendezvényről visszaérkező bontott palackokat csak elkülönítve, külön leltár alapján lehet tárolni, 2 liter alatti kiszerelésű alkoholtermékből és borból választékonként legfeljebb öt-öt, a 2 literes vagy annál nagyobb kiszerelésből pedig választékonként legfeljebb egy-egy bontott palackot, kannát, hordót.
Bár a szakma nem értette, a döntést e három összefüggő témában miért kellett egymástól függetlenül kezelni, de örömre ad okot, hogy egy vendéglátósokat tömörítő érdekvédelmi szervezet ilyen fontosságú, valóban konkrét ügyben ért el a szakma képviselőinek pénztárcáját érintő eredményeket
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >