Értékesítési gondokkal küzdenek a bortermelők
Idén a tavalyi 3,5 millió hektoliternél kevesebb bor kerül a pincékbe – mondta az MTI-nek Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára.
A becslések szerint idén a tavalyival megegyező mennyiségű, vagyis mintegy 550 ezer tonna szőlő terem, a bor mennyisége azért lesz kevesebb a múlt évinél, mert alacsonyabb a szőlőszemek létartalma, ezt a minőség ellensúlyozhatja – tette hozzá Horváth.
A HNT ugyanakkor arra figyelmeztetett: hosszú távú szerződés hiányában több termelő nem tudja még, hogyan értékesítse idei termését, a szabadpiaci értékesítés lehetőségei pedig rosszak – elsősorban a bor iránt meggyengült kereslet miatt.
A szakmai szervezet ezért most annak a lehetőségét keresi, hogy az idei borból mintegy 100 ezer hektolitert lepárlással vonjanak ki a piacról, ennek meghirdetésére azonban legkorábban szeptember végén kerülhet sor – írja az MTI.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >