Értékben is, mennyiségben is nőtt húsvétkor a sonka eladása
Sonkára és füstölt húsra mintegy 6 milliárd forintot költöttek a magyar fogyasztók az élelmiszer-kiskereskedelemben húsvét táján tavaly. A legnagyobb rész, 88 százalék a magasabb minőségű főtt sonkára jutott múlt év március–április során. További 11 százalék az egyéb sonka, míg 2 százalék a füstölt-főtt szegmens részaránya. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen Kiskereskedelmi Indexe.
Ha a trendeket nézzük, a teljes forgalom értéket tekintve 5, mennyiség szempontjából pedig 1 százalékkal bővült a legutóbbi húsvéti szezonban, az azt megelőző évihez viszonyítva. Átlag felett, 8 százalékkal emelkedett a főtt sonka bolti forgalma.
2012. március–április |
2013. március–április |
|
Sonka összesen | 1764 | 1844 |
Főtt sonka | 1976 | 1988 |
Füstölt-főtt sonka | 1278 | 1484 |
Egyéb sonka | 1066 | 1188 |
Forrás: Nielsen
Egy kilogramm sonka tavaly március–áprilisi, mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára 1844 forint; 5 százalékkal több, mint az előző évi hasonló periódusban.
A bolti eladás erősen koncentrált. Legnagyobb a szupermarketet és diszkontot magában foglaló 401–2500 négyzetméteres csatorna – értékben mért – piaci részesedése; 41 százalék az elmúlt évben. A 2500 négyzetméternél nagyobb üzletek mutatója 33 százalék. A 400 méteres és kisebb üzletekre pedig 26 százalék jutott.
A modern üzlettípusok erős pozíciójával együtt jár, hogy a sonka többségét önkiszolgáló formában adták el a kiskereskedelemben; értéket tekintve 59 százalékát. Így csemegepultra 41 százalék jutott.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Még mindig lehet spórolni, de nem minden árrésstopos terméken
Bár a magyarországi árrésstopok hatása kezd érezhetővé válni a hazai…
Tovább olvasom >Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a NOE és a CBA közös húsvéti akcióján
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a Nagycsaládosok Országos…
Tovább olvasom >Fagyos tavasz, súlyos károk: összeomolhat a gyümölcstermés 2025-ben
Az áprilisi fagyok komoly pusztítást végeztek a magyar gyümölcstermesztésben: egyes…
Tovább olvasom >