Erősödhet a biogazdálkodás Magyarországon

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 08. 20. 11:56

A klímaváltozás, az iparszerű mezőgazdaság káros hatásai és az egészségügyi kockázatok növekedése egyre inkább előtérbe helyezik a fenntarthatóság és a környezettudatosság fontosságát a mezőgazdaságban. Világszerte növekvő figyelem irányul az ökológiai gazdálkodásra, amely természetközeli módszerekkel igyekszik fenntartható élelmiszer-termelést biztosítani.

Idő az átállás

Magyarországon is egyre nagyobb teret nyer a biogazdálkodás: az elmúlt 18 évben két és félszeresére nőtt az ilyen típusú mezőgazdasági területek nagysága. Az ökológiai gazdálkodás, amely a kémiai növényvédő szerek, műtrágyák és hozamfokozók használatának korlátozásával működik, magas állatjóléti szabványokat alkalmaz, és elősegíti a környezet megóvását.

Az ökológiai gazdálkodásra való átállás azonban nem egyszerű folyamat. Az átállási időszak alatt – amely kultúrától függően akár három évig is eltarthat – a gazdálkodók már szembesülnek az ökotechnológiák miatti többletköltségekkel, ugyanakkor az ilyen módon előállított termékek még nem értékesíthetők biotermékként.

A világ ökológiai mezőgazdasági területeinek jelentős része Ausztráliában és Óceániában található, míg Európa is jelentős részesedéssel bír. Magyarország egyre több termelője látja meg a biogazdálkodásban rejlő lehetőségeket, és az ökológiai termelés iránti globális kereslet is folyamatosan növekszik, 2022-ben a bioélelmiszerek és -italok piaca elérte a 135 milliárd eurót.

Hazánkban a biogazdálkodás növekedése mellett továbbra is nagy a kihívás: a gazdáknak alkalmazkodniuk kell az új módszerekhez, és fel kell készülniük a kezdeti többletköltségekre. Ugyanakkor a fenntarthatóság és a környezettudatos gazdálkodás iránti elkötelezettség hosszú távon versenyképességi előnyöket biztosíthat, valamint hozzájárulhat a globális biopiacokban rejlő lehetőségek kiaknázásához.

Kapcsolódó cikkeink