Erodálódik az árrés a tésztapiacon

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 04. 16. 10:29

A tésztapiac szereplői hatékonyságnöveléssel, termékeik előállítási költségeinek lefaragásával, a kiszerelési méretek változtatásával, árpromóciókkal és fogyasztói nyereményjátékokkal reagálnak az árakra érzékenyebbé vált fogyasztókra. A cél ugyanaz: a lehető legjobb ár-érték arány biztosítása a polcokon úgy, hogy megőrizzék profitabilitásukat.

A hazai tésztapiac nem szenvedett el az elmúlt időszakban komolyabb mennyiségi visszaesést – ez akár egy jó hír is lehetne a gazdasági válság kapcsán.

A gyártók egyöntetű tapasztalata ugyanakkor, hogy a piacon belül az eladások eltolódtak az alacsonyabb tojástartalmú vagy tojás nélküli (ennek következtében alacsonyabb árú) termékek felé, amelyek sokszor kereskedelmi márkaként kerülnek a polcokra.

Halaszthatatlan a piac megtisztítása

– A gyártói oldalon ez azt jelentette, hogy a hektikusan mozgó alapanyagárakat és a költségnövekedést csak részben és késve lehetett érvényesíteni a piacon, ami az elérhető árrés folyamatos erodálásával járt. Ezt néhányan hatékonyságnöveléssel, míg a piaci szereplők egy része az aktuális jogszabályi környezet megkerülésével, tudatos termékhamisítással próbálta/próbálja ellensúlyozni – osztja meg tapasztalatait lapunkkal Káhn Norbert, a Gyermelyi Zrt. kereskedelmi igazgatója. – Sajnos, ma a piacon egyre komolyabb gondot okoz a számla nélküli és a kétes beltartalmú termékek forgalma, amellyel kapcsolatban érdemi hatósági intézkedések nem születtek. Így egyre fontosabb feladat egy szakmai érdekvédelmi szervezet felállítása és a piac megtisztítása.

A kereskedelmi márkák kapcsán a kereskedelmi igazgató így fogalmaz:

– Éles, a valós költségektől elszakadt piaci verseny zajlik a gyártók között, amelyhez hozzájárul a kereskedelem saját, a reális árréseket szintén figyelmen kívül hagyó versenye is, így a fogyasztón kívül jelenleg nincs nyertese ennek a folyamatnak. Ez nyilván sokáig nem tartható fenn, egyik oldalon sem.

Változó méretek

Az árverseny egyik folyománya a kiszerelésméretek változása. Az olcsóbb tészták egyre többször kerülnek családi méretekben forgalomba. Ugyanakkor az átadási és polci árak megtartása érdekében a magasabb tojástartalmú (nyolctojásos) termékek esetében egyre gyakoribb a 250-ről 200 grammos csomagolásra váltás.

– A mai gazdasági helyzetben a tésztaipari gyártók egyre inkább kénytelenek belső tartalékaikat felhasználni a bázis eléréséhez. Az akciók szükségszerűsége továbbra is elengedhetetlen, a „tól-ig” polci árak a hálózatokban a gyártói márkák esetén tisztán jelzik a kiélezett versenyt – mondja Hajduné Reinwald Anita, a Mary-ker Pasta Kft. kiemeltpartner-igazgatója.

A korábbi években az árverseny kedvező helyzetbe hozta a kétes minőségű, olcsó importtermékeket. Hajduné Reinwald Anita azonban úgy látja, ezek az előző évekhez képest háttérbe szorulnak, köszönhetően az Élelmiszerkönyvünkben található szigorú szabályozásnak, és az azt érvényre juttató eladóhelyi ellenőrzéseknek. Ezenkívül a fogyasztók felismerték, hogy az itthon előállított termékek nemcsak hogy kiváló minőségűek, de megvásárlásukkal hazai munkahelyeket támogatnak.

– A környező országokban adótartalom, vagy más okán rendkívül olcsón előállított termékek nem felelnek meg a magyar fogyasztók elvárásainak – szögezi le az igazgató asszony. – Társaságunk nemcsak védjegyhasználója, hanem tulajdonosa is a Magyar Termék Nonprofit Kft.-nek, így minden gyártói márkánk csomagolásán büszkén viseljük már a fogyasztó által is értelmezhető „100% Magyar” jelentésű védjegyet.

Ma már nem olyan olcsó a durum

Hasonló gondolatokat fogalmaz meg Juhász Zsolt, az Izsáki Házitészta Kft. kereskedelmi igazgatója is:

– Az import, tojásnélküli vagy durum száraztészták a hazai táplálkozási szokások miatt sosem lesznek annyira népszerűek, mint a magas tojástartalommal előállított tészták. Így az általunk nagy mennyiségben gyártott, tradicionális, magas tojástartalmú, kézi erő bevonásával előállított termékek utáni kereslet változatlan.

A durumtészták egészséges imázsuk ellenére sem tudták fogyasztói bázisukat jelentős mértékben szélesíteni. Korábban olcsóságuk plusz vonzerőt biztosított nekik, de mára a durumdara, mint alapanyag, jelentősen drágább lett, mint a hagyományos tésztaliszt, tudjuk meg a kereskedelmi igazgatótól.

Az Izsáki Házitészta Kft. egy 100 százalékban magyar cég. A 23 éve gyártott brandtermékeik mellett jelentősen kibővült szortimentjük a kereskedelmi márkák vonalán.

– Mi is tapasztaljuk, hogy az utóbbi években egyre nagyobb a promóciós igény a vásárlók részéről. Ezeknek az igényeknek, az értékesítési hálózatok szempontjainak és vállalkozásunk méreteinek megfelelően, megpróbálunk eleget tenni – mondja Juhász Zsolt.

A termékpálya minden pontján erősít a Gyermelyi

A Gyermelyi Zrt. megerősödve jött ki a válságból. Az elmúlt évek beruházásainak, a piaci folyamatokra való gyors reagálásnak köszönhetően sikerült értékesítésüket mind belföldön, mind külföldön növelni. Ezzel erősítették hazai piacvezető pozíciójukat, és egyúttal növelték a termékpálya hatékonyságát.

– Érezhetően bővül a durumtészták iránti igény is, így fontos lépés volt, hogy a többi alapanyaghoz hasonlóan immár a durumőrleményt is magunk állítjuk elő az új malmunkban – emeli ki Káhn Norbert.

A gyártói márkák építésében is előreléptek. A Vita Pasta durum termékcsaláddal, a Donna Pasta egytojásos és a tojás nélküli tésztákkal sikerült új fogyasztói csoportokat megnyerniük. A vevőkör megtartásához, növeléséhez hozzájárul az immár harmadik éve futó, sikeres hűségakciójuk is, a Tészta Haszon pontgyűjtögető nyereményjáték.

– A termékfejlesztésnél olyan változtatásokra fókuszáltunk, ahol egy-egy tésztafajta minőségi előnyeit tudtuk javítani. Ugyanakkor igényes, kézműves termékekkel is megjelentünk – lasagne, lebbencs, óriáskagyló –, valamint időszakos tésztákat is piacra hoztunk egy-egy promóció erejéig – emeli ki a kereskedelmi igazgató. – Az egyik ilyen promóció éppen a húsvéthoz kapcsolódik: egy nyuszi formájú Mesetésztához fűzünk fogyasztói kampányt. Ezzel változatosságot kívánunk nyújtani a fogyasztóknak, és a kipróbálás növelésével remélhetőleg a tésztafogyasztás népszerűsítését is erősítjük, ami piacvezetőként fontos feladatunk.

Cerbona-üzemmel növelte kapacitását a Mary-Ker Pasta

Ezekben a gazdaságilag embert próbáló időkben a Mary-Ker Pasta Kft. sem „bekkel”, sportnyelven szólva, sőt.

– Tulajdonosaink nem engedték, hogy a sok évtizedes múlttal rendelkező volt Cerbona tésztaüzem székesfehérvári gyártósora az enyészeté legyen, vagy külföldi kézre kerüljön. Így közel egy évre kibéreltük és beüzemeltük – mondja Hajduné Reinwald Anita. – Amellett, hogy ismételten munkahelyeket teremtettünk, ezzel a megnövekedett kapacitásunkkal immár hazánk legnagyobb tésztaüzemének mondhatjuk magunkat. Terveink szerint, ezt a pozíciót megtartva, szeretnénk a többletmennyiségünket belföldön értékesíteni. Idén az ATL- és BTL-aktivitásokra egyforma hangsúlyt fektetnek. Tapasztalataik szerint az eladáshelyi promóciók, az azonnali kedvezmények, az indoor marketing, az online marketing, azaz a közösségi oldalak és az ott hirdetett promóciók napjaink leghatékonyabb eszközei.

Izsákon készáruraktárt építenek

Az Izsáki Házitészta Kft.-nél az idei évre kitűzött fő cél a jelenlegi gyártói kapacitás 100 százalékos kihasználása, valamint az export növelése. Ennek velejárója a szortiment bővítése. Ehhez szükséges egy nagy befogadóképességű készáruraktár, amelynek építése folyik.

– Természetesen újdonságot mindig mutatni kell – jelzi Juhász Zsolt. – Nekünk is lesznek innovációink. Csomagolásunk megújul. Dolgozunk új formátumok megjelenésén is. Fontosnak tartjuk a folyamatos marketingmegjelenést (újságcikk, online marketing, tv spot).

Sz. L.

Kapcsolódó cikkeink