Eredményes az európai élelmiszerbiztonsági riasztás
Az Európai Bizottság ma nyilvánosságra hozott jelentése rávilágít, hogy az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerének (RASFF) köszönhetően számos élelmiszerbiztonsági kockázatot elhárítottak, illetve enyhítettek – jelenti az Európai Bizottság.
A RASFF-rendszer valamennyi tagja gyors tájékoztatást kap az élelmiszerben vagy takarmányban azonosított komoly kockázati tényezőkről. 2011 során a RASFF-rendszerbe 9157 értesítés érkezett az EU élelmiszerjogi rendelkezéseitől való eltéréssel kapcsolatban, ezek közül 617 bizonyult komoly kockázati tényezőnek.
Az értesítések többsége (5345) kiegészítő értesítés volt, az új értesítések száma 3812-re rúgott. Mindez jelzi, hogy a rendszer a célzottabb működésnek és a részletesebb nyomon követésnek köszönhetően egyre hatékonyabb.
A 3812 új értesítés közül 3139 élelmiszerre, 361 takarmányra és 312 élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokra irányult. A leggyakoribb értesítések a takarmányban, szárított gyümölcsben, diófélékben fellelhető alfatoxinokkal, valamint a Kínából származó konyhai eszközökből kioldódó vegyi anyagokkal kapcsolatosan érkeztek. 2011-ben a RASFF kulcsszerepet játszott két számottevő élelmiszerbiztonsági probléma kezelésében: ezek a fukusimai katasztrófa és az E. coli-járvány. (Világgazdaság Online)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
KSH: áprilisban a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit 5,0, az előző havit 2,0 százalékkal haladta meg
2025. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint…
Tovább olvasom >Csökkent a FAO élelmiszerár-indexe májusban
Csökkent az élelmiszertermékek világpiaci árának referenciaértéke májusban az előző hónaphoz…
Tovább olvasom >Az euróövezetben nőtt a kiskereskedelmi forgalom áprilisban
Havi és éves összehasonlításban egyaránt nőtt a kiskereskedelmi forgalom az…
Tovább olvasom >