Érdemes sóhelyettesítőket használni
Egy friss kutatás szerint a sóhelyettesítők használata jelentős előnyökkel járhat a szív- és érrendszeri egészség szempontjából. Az Annals of Internal Medicine folyóiratban megjelent tanulmány rámutat arra, hogy a sóhelyettesítők hosszú távú alkalmazása jelentősen csökkentheti a korai halálozás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A kutatást az ausztráliai Bond Egyetem munkatársai végezték, akik 16 randomizált, kontrollált vizsgálatot elemeztek összesen 35 251 résztvevővel. A kutatók azt találták, hogy a sóhelyettesítők használata pozitívan befolyásolhatja a vérnyomást és csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségekből adódó halálozás kockázatát.
Dr. Loai Albarqouni, a kutatás vezetője elmondta, hogy a sóhelyettesítők különösen hasznosak lehetnek a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri problémákkal küzdő emberek számára. A tanulmányban részt vevők átlagéletkora 64 év volt, és magasabb kockázattal rendelkeztek szív- és érrendszeri megbetegedések tekintetében.
Az eredmények azt mutatják, hogy a sóhelyettesítők hasonló előnyökkel járhatnak, mint a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek. A sóhelyettesítők egy 25-30 százalékos kálium-kloridból és 60-75 százalékos nátrium-kloridból álló keveréket jelentenek. Ennek hatására csökkenhet a vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.
Dr. Andrew Freeman, egy másik szakértő szerint bár további vizsgálatokra van szükség, ez az új kutatás erősíti azon állítást, hogy az étrendben lévő nátrium csökkentése előnyös lehet az egészség szempontjából. Az American Heart Association ajánlása szerint a napi nátriumbevitel ideális határértéke felnőttek esetében legfeljebb 1500 milligramm.
Azonban fontos kiemelni, hogy a sóhelyettesítés csak egy lépés a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése felé vezető úton. Más életmódváltoztatások, mint például egészségesebb étrendre való áttérés, dohányzás abbahagyása és több mozgás, szintén kulcsfontosságúak lehetnek ebben a folyamatban.
Kapcsolódó cikkeink
Így ebédel a magyar – továbbra is húsfogyasztó nemzet vagyunk
Egy friss hazai kutatás feltárta, hogyan (nem) változott a magyar…
Tovább olvasom >Tudatosabb borfogyasztók lettek a fiatalok
Az alkalmi, élményalapú borfogyasztás jelentős növekedését mutatta ki a 18–40…
Tovább olvasom >Friss kutatás: a vendégek messziről elkerülik azokat az éttermeket, ahol rossz a mosdók állapota
A Tork nemzetközi felmérésében a válaszadók 73%-a arról számolt be,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Így ebédel a magyar – továbbra is húsfogyasztó nemzet vagyunk
Egy friss hazai kutatás feltárta, hogyan (nem) változott a magyar…
Tovább olvasom >Zsugorinfláció: adatbázis indul a kisebb kiszerelésekről
A fogyasztók könnyen hozzáférhető, megbízható és folyamatosan frissülő forrásból tájékozódhatnak…
Tovább olvasom >Támad a Temu: az online diszkontóriás betörne az európai élelmiszerpiacra is
A kínai Temu online piactér az olcsó elektronikai és ruházati…
Tovább olvasom >