Érdemes sóhelyettesítőket használni
Egy friss kutatás szerint a sóhelyettesítők használata jelentős előnyökkel járhat a szív- és érrendszeri egészség szempontjából. Az Annals of Internal Medicine folyóiratban megjelent tanulmány rámutat arra, hogy a sóhelyettesítők hosszú távú alkalmazása jelentősen csökkentheti a korai halálozás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A kutatást az ausztráliai Bond Egyetem munkatársai végezték, akik 16 randomizált, kontrollált vizsgálatot elemeztek összesen 35 251 résztvevővel. A kutatók azt találták, hogy a sóhelyettesítők használata pozitívan befolyásolhatja a vérnyomást és csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségekből adódó halálozás kockázatát.
Dr. Loai Albarqouni, a kutatás vezetője elmondta, hogy a sóhelyettesítők különösen hasznosak lehetnek a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri problémákkal küzdő emberek számára. A tanulmányban részt vevők átlagéletkora 64 év volt, és magasabb kockázattal rendelkeztek szív- és érrendszeri megbetegedések tekintetében.
Az eredmények azt mutatják, hogy a sóhelyettesítők hasonló előnyökkel járhatnak, mint a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek. A sóhelyettesítők egy 25-30 százalékos kálium-kloridból és 60-75 százalékos nátrium-kloridból álló keveréket jelentenek. Ennek hatására csökkenhet a vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.
Dr. Andrew Freeman, egy másik szakértő szerint bár további vizsgálatokra van szükség, ez az új kutatás erősíti azon állítást, hogy az étrendben lévő nátrium csökkentése előnyös lehet az egészség szempontjából. Az American Heart Association ajánlása szerint a napi nátriumbevitel ideális határértéke felnőttek esetében legfeljebb 1500 milligramm.
Azonban fontos kiemelni, hogy a sóhelyettesítés csak egy lépés a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése felé vezető úton. Más életmódváltoztatások, mint például egészségesebb étrendre való áttérés, dohányzás abbahagyása és több mozgás, szintén kulcsfontosságúak lehetnek ebben a folyamatban.
Kapcsolódó cikkeink
Magas fehérjetartalom, alacsony hasznosulás – új kutatás a fehérjeszeletekről
Az elmúlt években világszerte nőtt a kereslet a funkcionális élelmiszerek…
Tovább olvasom >Öt markáns trend alakítja a globális üzleti szolgáltatóközpontok jövőjét
A világ vezető üzleti szolgáltató vállalatai átfogó digitális stratégiákkal, generatív…
Tovább olvasom >Ingyen borért keres önkénteseket egy nagyszabású spanyol kutatás
A Navarrai Egyetem kutatói Spanyolországban elindították a világ eddigi legnagyobb,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Eurostat: 2%-kal bővült az európai jégkrémgyártás 2024-ben
Az Eurostat friss adatai szerint 2024-ben az Európai Unióban 2%-kal,…
Tovább olvasom >Matcha Latte zabitalt vezet be kínálatába az Oatly az Egyesült Királyságban
Az idei nyarat új, matcha latte ízű zabitallal dobja fel…
Tovább olvasom >MBH-elemzés: A vártnál jobb GDP adatokat közölt a KSH
2025 második negyedévében a KSH által közzétett GDP adatok az…
Tovább olvasom >