Érdekességek a merlot világnapja alkalmából
A merlot kékszőlő világnapját, november 7-ét immár kilencedik éve ünnepeljük. A Magyarországon is kiemelt népszerűségnek örvendő gyümölcsös ízvilágú ínycsiklandó ital kapcsán sok borkedvelő csak a gyümölcsösségét és lágy karakterét emeli ki, pedig sok érdekesség is kapcsolódik a fajtához. Íme, a Bognár Pincészet kisokosa a nemzetközi Merlot Day apropóján!
Igazi kaméleonként viselkedik
A merlot szőlőt sokan kaméleonnak nevezik, mert kiválóan alkalmazkodik a különböző éghajlati jellemzőkhöz, mind a helyszíni adottságok, mind a borkészítési technikák tekintetében. A fajta hazájának egyébként a francia Bordeaux borvidéket tekintjük, innen terjedt el a világ minden területére.
Sajátos ízvilágot képvisel a hazai merlot
A Magyarországon érlelődő kékszőlőből jellegzetes, leginkább az argentin vagy a chilei merlothoz hasonló bor készül. A hatvanas években jelent meg itthon, ekkor kezdődött el a nagymértékű telepítése, azóta már minden borvidékünkön elterjedt. A legkiválóbb minőséget a villányi, a szekszárdi és az egri területek adják.
Árulkodó szilvás zamatáról könnyen felismerhető
A vakkóstolók segítsége lehet az az információ, hogy a merlot szőlőnek jellegzetes szilva (adott esetben aszalt szilva) aromája van. Ha ilyen íz- és illatvilággal rendelkező bort kóstolsz, biztos lehetsz benne, hogy merlot van a kezedben.
Jóformán bármilyen húsos vagy tésztaétellel kombinálható
Egy gyümölcsös, könnyen fogyasztható merlot tökéletes kiegészítője lehet a csirke-, pulyka- és sertéshúsos fogásoknak., valamint az egyszerűbb tésztaételeknek. A teltebb, érettebb, magasabb alkoholtartalmú változatát inkább a vörös húsra épülő fogások mellé ajánlott fogyasztani. A kulcs minden esetben abban rejlik, hogy a bor súlyát és ízintenzitását összehangoljuk az ételével.
+ 1 Merlot-ajánló
Kóstoltad már a Bognár Pincészet különleges fekete címkés 2015-ös Merlot válogatását, mely nemrégiben bekerült a Winelovers 100 legjobb magyar borai közé? Illata visszafogott és elegáns, ízében pedig a sötét jegyek uralkodnak: csokoládé, szeder és aszalt szilva kombinációjában.
További információk: https://bognarpinceszet.hu/ & https://www.facebook.com/bognarpinceszet/
Kapcsolódó cikkeink
Kiváló minőségű az eddig betakarított borszőlő minősége a villányi borvidéken
Átlagos mennyiségű és kiváló minőségű a jellegzetes kékszőlőfajták eddig betakarított…
Tovább olvasom >Megkezdődött a villányi borvidék jellegzetes kékszőlőfajtáinak szedése
Megkezdődött és várhatóan október második felében fejeződik be a jellegzetes…
Tovább olvasom >Jó évjáratra számítanak a villányi bortermelők
A villányi borvidéken a mennyiségét tekintve jó átlagos, minőségében pedig…
Tovább olvasom >További cikkeink
Paradigmaváltás küszöbén az élelmezésben – A Lánchíd Klub szeptemberi ülésének vendége volt: Szöllősi Réka élelmiszer-politikai szakértő
Hátrányból indulunk! Egy globális paradigmaváltás küszöbén állunk! 2030-ig a G20…
Tovább olvasom >BMI: Mélyülő zsugorodás októberben
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 47,6.…
Tovább olvasom >GKI: Versenyképességi reformok szükségessége az EU-ban és Magyarország szerepe a változásokban
Az Európai Uniónak jelentős reformokra van szüksége a Draghi jelentés…
Tovább olvasom >