Enyhül a dioxin-szigor
A főállatorvos mérsékelte a német sertéstermékekre vonatkozó hazai vizsgálatokat, eljárást arra hivatkozva, hogy bebizonyosodott, a német hatóságok jól végzik munkájukat – tudatta a Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye.
Magyarország számára bebizonyosodott, hogy a német hatóságok kiemelt módon és megfelelő hatékonysággal végzik a dioxin szennyeződéssel érintett takarmány-előállítók és állattartó telepek ellenőrzését, ezért a magyar országos főállatorvos módosította az 1/2011. számú, 2011. január 19-én kelt határozatát.
Ennek értelmében minden élelmiszer-vállalkozó, aki friss/fagyasztott sertéshúst, húskészítményt vagy élő sertést vágási céllal továbbfeldolgozási/értékesítési céllal (bármely országból) Magyarország területére hoz, köteles a szállítmány várható érkezése előtt 2 munkanappal bejelenteni az illetékes megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságának.
A hatóság a rendelkezésre álló adatok alapján a kockázatosnak minősített szállítmányból dioxin vizsgálat céljából mintát vehet. (Eddig az importőrnek minden terméket be kellett vizsgáltatnia dioxinszennyezésre vonatkozóan.) A vizsgálatokkal kapcsolatos költségeket az érintett vállalkozónak kell kifizetnie – írja a szabadfold.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A GVH vizsgálatai szerint nem a kiskereskedelem a ludas az áremelkedésekben
Nem a kiskereskedelem a felelős a tej, a tejtermékek és…
Tovább olvasom >Iskolakezdés: átlagosan 50-75 ezer forinttal terveznek a családok
A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint a 2025-ös iskolakezdés átlagosan…
Tovább olvasom >Magyar sertéshús-külkereskedelem: drámai visszaesés az első öt hónapban
Miközben a világ meghatározó sertéshúspiacain – így az Egyesült Államokban,…
Tovább olvasom >