Ennyien dolgoznak jelenleg az élelmiszer-ellátásban Magyarországon
Közel 16 millió 15 év feletti embert foglalkoztattak 2019-ben az Európai Unió (EU) élelmiszer-ellátási ágazatában, amelynek csaknem 60 százaléka férfi, több mint egyharmada pedig 35-49 év közötti volt. Magyarországon több mint 400 ezren dolgoznak ebben a szektorban, ennek több mint 60 százaléka férfi, és több mint 280 ezren 50 év alattiak.
2019-ben 15,9 millió 15 év feletti embert foglalkoztattak az Európai Unió (EU) élelmiszer-ellátási ágazatában, és ennek a 46 százaléka növény- és állattenyésztéssel, vadászattal, illetve az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokkal foglalkozott – derül ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. Élelmiszeripari termékek gyártásával az ágazat 26 százaléka, élelmiszer-, ital- és dohányáru kiskereskedelmével a 15 százaléka, élelmiszerek, italok és dohány nagykereskedelmével a 8 százaléka, italgyártással a 3 százaléka, mezőgazdasági alapanyagok és élő állatok nagykereskedelmével a 2 százaléka, halászattal, illetve akvakultúrával pedig mindössze az egy százaléka foglalkozott. (A felmérésben nem szerepelnek a bárokban és éttermekben dolgozók.)
Az élelmiszer-ellátásban dolgozók többsége férfi (59 százalék), bár a nemek közötti megoszlás erősen változik a tevékenységek szerint, a halászatban, illetve akvakultúrában dolgozók például 88 százaléka férfi, míg az élelmiszer-, ital-, és dohány kiskereskedelemmel foglalkozók 63 százaléka nő. Ami az életkor szerinti megoszlást illeti, az EU élelmiszer-ellátási ágazatában foglalkoztatottak több mint egyharmada (38 százalék) 35-49 éves, a 34 százaléka 50 év feletti, a 28 százaléka pedig 15-34 év közötti.
Magyarországon több mint 418 ezren dolgoznak az élelmiszer-ellátásban, amelynek a 60 százaléka, több mint 252 ezren férfiak, közel 166 ezren pedig nők. Az ebben a szektorban dolgozók közül több mint 109 ezren 15-34 év közöttiek, 178 600 fő tartozik a 35-49 közötti korosztályba, és 130 ezer fő az 50 év felettiek táborát erősíti.
Kapcsolódó cikkeink
Uniós biztos: az Európai Bizottság mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterve garantálja az EU élelmiszerbiztonságát
Az Európai Bizottság által februárban elfogadott mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterv…
Tovább olvasom >Farkas Sándor: meg kell maradnia a területalapú támogatásnak a 2028 utáni, hétéves uniós költségvetésben is
Magyarország azt szeretné, hogy a 2028 utáni uniós költségvetési időszakban…
Tovább olvasom >Zöld utat adott az EU az alkoholmentes bio bor készítésnek
Az Európai Unió Bizottsága az ökorendelet megfelelő módosításával lehetővé tette,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >