Ennyien dolgoznak jelenleg az élelmiszer-ellátásban Magyarországon
Közel 16 millió 15 év feletti embert foglalkoztattak 2019-ben az Európai Unió (EU) élelmiszer-ellátási ágazatában, amelynek csaknem 60 százaléka férfi, több mint egyharmada pedig 35-49 év közötti volt. Magyarországon több mint 400 ezren dolgoznak ebben a szektorban, ennek több mint 60 százaléka férfi, és több mint 280 ezren 50 év alattiak.
2019-ben 15,9 millió 15 év feletti embert foglalkoztattak az Európai Unió (EU) élelmiszer-ellátási ágazatában, és ennek a 46 százaléka növény- és állattenyésztéssel, vadászattal, illetve az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokkal foglalkozott – derül ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. Élelmiszeripari termékek gyártásával az ágazat 26 százaléka, élelmiszer-, ital- és dohányáru kiskereskedelmével a 15 százaléka, élelmiszerek, italok és dohány nagykereskedelmével a 8 százaléka, italgyártással a 3 százaléka, mezőgazdasági alapanyagok és élő állatok nagykereskedelmével a 2 százaléka, halászattal, illetve akvakultúrával pedig mindössze az egy százaléka foglalkozott. (A felmérésben nem szerepelnek a bárokban és éttermekben dolgozók.)
Az élelmiszer-ellátásban dolgozók többsége férfi (59 százalék), bár a nemek közötti megoszlás erősen változik a tevékenységek szerint, a halászatban, illetve akvakultúrában dolgozók például 88 százaléka férfi, míg az élelmiszer-, ital-, és dohány kiskereskedelemmel foglalkozók 63 százaléka nő. Ami az életkor szerinti megoszlást illeti, az EU élelmiszer-ellátási ágazatában foglalkoztatottak több mint egyharmada (38 százalék) 35-49 éves, a 34 százaléka 50 év feletti, a 28 százaléka pedig 15-34 év közötti.
Magyarországon több mint 418 ezren dolgoznak az élelmiszer-ellátásban, amelynek a 60 százaléka, több mint 252 ezren férfiak, közel 166 ezren pedig nők. Az ebben a szektorban dolgozók közül több mint 109 ezren 15-34 év közöttiek, 178 600 fő tartozik a 35-49 közötti korosztályba, és 130 ezer fő az 50 év felettiek táborát erősíti.
Kapcsolódó cikkeink
Az EU 140 millió eurót fektet generatív mesterséges intelligencia bevezetésére az agrár-élelmiszeriparban is
Az Európai Bizottság négy új pályázati felhívást tett közzé a…
Tovább olvasom >EU irányelv: jövőre megtudhatjuk, mennyit keresnek a kollégáink
A bérek átláthatóságára kidolgozott európai uniós irányelv célkitűzéseit 2026. június…
Tovább olvasom >GKI elemzés: A kereskedelemben 6-szor gyorsabban nőtt a termelékenység 2010 óta, mint a feldolgozóiparban
A nemzetgazdasági ágazatok munkatermelékenységet vizsgáló sorozatunk harmadik részeként a feldolgozóipar…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >