Az Aszú Napja
December 10-én, idén negyedik alkalommal ünnepli a világ unikális borkincsünket, a Tokaji Aszút. Az aszúról azt mondják: a királyok bora, a borok királya – de vajon ezt mások is így gondolják-e a nagyvilágban?
Az aszú kizárólag a világ elsőként zárt borvidékké nyilvánított területén Tokaj-Hegyalján készül. A vulkanikus kőzetekben gazdag borvidék a Tisza és a Bodrog folyóknak köszönhetően páratlan mikroklímával rendelkezik. Ebben a különleges közegben – a más területeken szürkepenész betegséget okozó – Botrytis cinerea gomba lehetővé teszi a szőlőbogyók aszúsodását. A nemesrothadás hatására a szemek elkezdenek töppedni, az ízek és az érett szőlő aromaanyagai koncentrálódnak, valamint kiegészülnek a botrytis okozta különleges karakterrel. Ebből a kézzel szedett különleges alapanyagból a világon egyedülálló módszerrel készül a Tokaji Aszú. Az aszúborok az alapanyag magas, természetes cukortartalmának köszönhetően lassan erjednek. Az erjedést követően minden aszúbor, minimum 18 hónapig, hordóban érlelődik. Dacára a különleges adottságú borvidéknek és az évszázados hagyományokkal rendelkező készítési módnak, mégsem készülhet aszú minden évjáratban.
A jó bornak nem kell cégér, tartja a közmondás, azonban fontos, hogy minél többen megismerjék a nemzeti kincsünket. Szerencsére elmondhatjuk, hogy az idei év sikerekben bővelkedett itthon és nemzetközi szinten is. A Decanter World Wine Awards-on hatalmas sikert arattak a tokaji borvidék borai, amelyek közül négy platina fokozatot ért el. A Grand Tokaj két tételét, a 2014-es ötputtonyos aszút és a 2013-as Eszenciát, valamint a Patricius Borház és a Juliet Victor 2017-es hatputtonyos aszúit értékelték ilyen magasan. Ugyanígy, a hazai toplistákban előkelő helyeken jelentek meg az aszúk. Fontosak továbbá az olyan kezdeményezések, mint amit a Magyar Bor Személyesen is képvisel: az ország 6 borrégiójának 22 különböző borvidékét mutatja be, hogy szélesítse és mélyítse az ismereteket hazánk borairól.
Az aszú kincs, egy hungarikum, aminek kijár a saját ünnep. December 10-én, a Nemzetközi Aszúnapon (International Aszú Day) mindenképp töltsünk tokaji aszút poharunkba és ünnepeljük együtt ezt a ritka, különleges és egyedülálló borélményt!
Kapcsolódó cikkeink
Busatti Furmint textil kollekció
Történelmi borvidékünk elismeréseként született meg az a textil kollekció, amelyben…
Tovább olvasom >A szőlő jobban bírja az aszályt, mint a kukorica
A néhány napja a hidegfronttal érkezett nagy eső csak egy…
Tovább olvasom >Tokaj-Hegyalját és a zempléni térséget 150 milliárd forintból fejlesztik
Hamarosan megkezdődik Tokaj-Hegyalja és a zempléni térség fejlesztése, minderre a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogottabb eredményt hozott az ősz az idegenforgalomban
A nyári szezon növekedése után az ősz első hónapja visszafogottabb…
Tovább olvasom >Az idei első félévben is töretlenül bővült a globális hotelipar
Az előző év kiugró eredményeihez képest is képes volt tovább…
Tovább olvasom >