Emelkedtek a szlovák háztartások élelmiszerkiadásai

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 09. 28. 11:25

A szlovák háztartások élelmiszerkiadásai 5 százalékkal emelkedtek 2012 első félévében a tavalyihoz képest – közölte a Postová banka pénteken az MTI-vel.

Az elemzés a szlovák statisztikai hivatal aktuális kimutatásaira támaszkodik.

A tájékoztatás szerint az átlagos szlovákiai háztartás 2012 első félévében 197 eurót költött havonta élelmiszerekre és alkoholmentes italokra, ami 5 százalékkal volt több mint egy évvel korábban. Szlovákiában egy átlagos háztartás bevételeinek mintegy negyedét fordítja élelmiszervásárlásra, ez az arány több mint kétszeresen meghaladja a legfejlettebb európai országok háztartásainak ilyen kiadásait.

A statisztikai hivatal adataiból mindemellett az is kiderül, hogy az élelmiszerkiadások növekedése nem csupán az infláció következménye, abban – enyhe mértékben – a fogyasztás növekedése is szerepet játszott. Az említett időszakban ugyanis átlagosan 3,8 százalékkal emelkedtek az élelmiszerek árai, miközben az ezek vásárlására kiadott összeg 5 százalékkal nőt. Az élelmiszerárak emelkedésének százalékos aránya a visegrádi négyek országai közül az idei év első hat hónapja során Szlovákiában volt a legalacsonyabb.

A Postová banka elemzése az idei gyenge termésátlagok és a főbb termények világpiaci árainak alakulását figyelembe véve az év végéig az első hat hónapnál jelentősebb áremelkedést jelez előre Szlovákiában. Becsléseik szerint az év hátralévő részében a szlovák élelmiszerárak 6-8 százalékos emelkedésére lehet számítani, ami az átlagbérek szintjének várható alakulása mellett azt jelzi, hogy arányaiban is tovább emelkedhet az a havi összeg, amelyet egy átlagos háztartás élelmiszerre költ Szlovákiában.

Az aktuális statisztikák azt mutatják, hogy a szlovák háztartások élelmiszerkiadásaik legnagyobb hányadát hús- és hústermékek vásárlására – az élelmiszer kiadások 24 százaléka – költik. Kenyérre és péksüteményre 18 százalékát, tejtermékek és tojás vásárlására pedig 17 százalékát fordítják. (Starovic Tibor, MTI)

Kapcsolódó cikkeink