Emelkedőben a libamáj exportára
A világ libamájexportjának 90 %-át hazánk adja, bár a nemzetközi sajtóban megjelent nemtelen támadások érezhetően visszavetették a kivitelt. A válság érezhető negatív hatásai átmenetinek bizonyultak, de az ágazat helyzete így is nehéz.
A magyar libatenyésztést és az ágazat dolgozóit a kiskunfélegyházi Libafesztiválon ünnepelték. A fesztivál hangulatával idén sem volt baj, a libaszépségverseny, a főzőverseny és a Baromfi Termék Tanács (BTT) baromfibusza kicsiknek és nagyoknak egyaránt jó szórakozást nyújtott, ám a szakma hangulata távolról sem rózsás. Az elmúlt három évben a nemzetközi, de főleg osztrák lapokban igazságtalan rágalmak és támadások sorozata indult meg a magyar libatermékekkel szemben, ami érzékeny veszteségeket okozott. A felvásárolt mennyiség három év alatt háromezer tonnával, vagyis mintegy 10 százalékkal csökkent. "Tavaly a libamáj, a minőségi magyar libahús, de még a libatoll kivitele is megérezte, hogy a fogyasztók Európa-szerte az olcsóbb termékek felé fordultak. 2009-ről 2010-re már sikerült minimális, de nem elégséges áremelést végrehajtani" – mondja Dr. Csorbai Attila a BTT igazgatója. Az igazi problémát a hosszabb időszakra való visszatekintés érzékelteti a legjobban: míg 1990-ben ugyanis mintegy 71 ezer tonna ludat vágtak le, tavaly már csak 30 ezer tonnát.
Az eseményen először jelent meg a BTT baromfibusza, amely ismeretterjesztő és szórakoztató programokon keresztül szólítja meg a gyermekeket és szüleiket, mutatja be a magyar baromfit, hívja fel a figyelmet a magyar baromfitermékek fogyasztásra. "Nem csak exportban, pl. a libamáj kivitelében vagyunk világrekorderek, de a baromfihús fogyasztásban is a világelsők között állunk, mintegy 30 kg/fő éves mennyiséggel. Mégis fontos bemutatni a magyar baromfit, a baromfitenyésztés körülményeit, és a hazai minőségi baromfitermékek kedvező élettani hatásait. Az import baromfitermékek, általában gyengébb minőségi paramétereik miatt, néha olcsóbbak, mint a terméktanácsba tömörült tenyésztőké és vágóhidaké, ami nehéz helyzetbe sodorhatja az ágazat szereplőit" – mondja Dr. Csorbai Attila. A BTT ezért is indította útjára a baromfibuszt, amelynél a gyerekek és szüleik egyaránt fontos és hasznos információkat kaphatnak a magyar baromfitermékek előállításáról, minőségéről és egészséges fogyasztásáról.
A 2010-es Libafesztivált az Agrármarketing Centrum, a Baromfi Termék Tanács és a Lúdszövetség is támogatta – írja a tozsdeforum.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >