Emelkedő árak, csökkenő export – vegyes képet mutat a magyar baromfiágazat

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 10. 06. 11:08
🎧 Hallgasd a cikket:

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb adatai szerint 2025 első harmincnyolc hetében emelkedtek a vágócsirke- és pulykaárak Magyarországon, ugyanakkor a baromfihús-kivitel 3, az import pedig 34 százalékkal esett vissza. A hazai termelésen belül a víziszárnyas-ágazat szenvedte el a legnagyobb veszteséget – írja az Agrárszektor friss cikkében.

Az AKI Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) adatai alapján a vágócsirke élősúlyos termelői ára 7,2 százalékkal, míg a vágópulykáé 8,3 százalékkal emelkedett 2025-ben az előző év azonos időszakához képest. A csirkemellfilé feldolgozói ára 2000,9 forint/kg, ami 14,5 százalékos drágulást jelent, a csontos csirkemell ára pedig 1268,1 forint/kg, 9,4 százalékos emelkedéssel. A csirkecomb 916,8 forintos átlagára 3,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Csökkent az export, visszaesett az import

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarország baromfihúsexportja 3 százalékkal, 121 ezer tonnára csökkent 2025 első hét hónapjában, míg az import 34 százalékkal esett vissza. A kivitel szerkezete átrendeződött: a csirkehús-export 9 százalékkal nőtt (92 ezer tonna), ugyanakkor a pulykahúsé 6 százalékkal csökkent (13 ezer tonna).

A magyar baromfihús legnagyobb célpiaca továbbra is Románia, míg az import döntő hányada Lengyelországból érkezett. Az importcsökkenés elsősorban a pulykaszegmensben volt látványos: a behozatal 41 százalékkal, 1,8 ezer tonnára esett vissza.

Víziszárnyas-krízis a termelésben

Az AKI vágási statisztikái szerint 2025 első hét hónapjában 413,5 ezer tonna baromfit vágtak le Magyarországon élősúlyban, ami 3,6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ezen belül a vágócsirke mennyisége 7,2 százalékkal nőtt (328,2 ezer tonna), a vágópulykáé 2,8 százalékkal (41,8 ezer tonna), ugyanakkor a vágókacsa termelése 52,9 százalékkal (32,3 ezer tonnára), a vágóludaké pedig 16,3 százalékkal (7,9 ezer tonnára) esett vissza.

A víziszárnyas-ágazatot az elmúlt években több tényező is sújtotta: az állategészségügyi kockázatok mellett a piaci bizonytalanságok és a globális árverseny is nehezítette a helyzetet.

Tovább erősödik a csirke pozíciója

A baromfihús-termelés súlypontja egyre inkább a csirkeágazatra helyeződik, ahol a hatékony termelési technológiák és az exportorientált feldolgozás erősítik a szektor stabilitását. Az árak emelkedése azonban növeli a fogyasztói kiadásokat, miközben a termelők számára a takarmány- és energiaárak továbbra is jelentős költségterhet jelentenek.

A szakértők szerint a baromfiágazat rövid távon mérsékelt növekedési pályán maradhat, ugyanakkor a víziszárnyas-termelés újjáépítéséhez stratégiai támogatási programokra és piaci diverzifikációra lesz szükség.

Kapcsolódó cikkeink