Elsőként jellemezték zöldalgák foszfátszállító-fehérjéjét szegedi kutatók
Elsőként jellemeztek egy zöldalgákban található foszfátszállító-fehérjét a Magyar Kutatási Hálózathoz tartozó Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársai, az eredmény hozzájárulhat a mikroalgák jövőbeli biotechnológiai alkalmazásához – közölte honlapján kedden a kutatóintézet.

(Fotó: Pixabay)
A foszfor létfontosságú szerepet tölt be az élővilágban, megtalálható a nukleinsavakban és foszfolipidekben, de részt vesz a jelátviteli folyamatokban és a fotoszintézisben is. A növények a talajban található szervetlen foszfát felvételével jutnak foszforhoz, amely sokszor kötött formában van jelen, akadályozva ezzel a növények fejlődését. Ennek megoldására alkalmazzák napjainkban a műtrágyázást, ami bár javítja a termőföld minőségét, de a felesleges foszfát talajvízbe kerülése károsítja a vízi ökoszisztémát, többek között algásodáshoz – eutrofizáció – vezethet.
A vízben élő mikroalgák segíthetnek a foszfor visszanyerésében és tápanyagként történő felhasználásában a növénytermesztéshez
A foszfát felvételének és szállításának pontos mechanizmusa növényekben egyelőre azonban részleteiben nem ismert. A Tóth Szilvia Zita és csoportja a University of Edinburgh, a Max Planck Molekuláris Növényélettani Intézet és a Princeton Egyetem kutatóival közösen elért eredményei, melyet a Plant Physiology nevű folyóiratban mutattak be közelebb vihetik a szakembereket a megoldáshoz. A szegedi kutatók egy olyan új transzport fehérjét fedeztek fel, amely a kloroplasztiszokba – a fotoszintézis helyszínére – szállítja a foszfátot. Kutatásaik során azt találták, hogy ez a CrPHT4-7 nevű transzporter fontos szerepet játszik a zöldalgák fotoszintézisében, növekedésében és túlélésében. A transzporter fehérje funkcionális jellemzéséhez CrPHT4-7 mutáns Chlamydomonas reinhardtii zöldalga modellt, valamint foszfát transzporterrel nem rendelkező Saccharomyces cerevisiae élesztőtörzset használtak. Mivel ez a transzporter nagyfokú hasonlóságot mutat egy, a káposztafélék közé tartozó lúdfűben (Arabidopsis thaliana) található transzport fehérjével, ami aszkorbátot – az aszkorbinsav, C-vitamin sóját – szállítja, így a foszfát mellett a transzporter aszkorbát szállítási aktivitását is meghatározták. A kutatások meglepő eredményt hoztak: a CrPHT4-7 foszfátot igen, de aszkorbátot nem szállít a kloroplasztiszokba. Ezzel a kutatócsoport elsőként jellemzett részletesen egy zöldalgában található foszfáttranszporter-fehérjét, amely hozzájárulhat a mikroalgák jövőbeli biotechnológiai alkalmazásához. Többek között a CrPHT4-7 kifejeződésének fokozásával lehetségessé válhat a mikroalgák biomasszájának és foszfáttartalmának növelése és tápanyagként történő felhasználásuk.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Országszerte tart az aratás, hazánk kenyere biztosított
A gazdák munkájának és szorgalmának köszönhetően biztosított az ország kenyere,…
Tovább olvasom >Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >Százötven kistermelő nyitja meg kapuit a Nyitott Porta Napok rendezvénysorozat részeként
Több mint százötven családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >