Első körben a húsok és hústermékek áfacsökkentését javasolja a NAK
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra kéri az Országgyűlést, hogy a 2014-es adótörvényekről szóló döntésekor vegye figyelembe a mező- és élelmiszergazdaság szereplőinek az élelmiszerek, azon belül is első körben a húsok és hústermékek áfájának érdemi csökkentésére vonatkozó kérését.
Az élelmiszergazdaság jelentős ágazataiban vált mára egyértelművé, hogy a fejlődés egyik meghatározó gátja a piacból magának mind nagyobb szeletet kihasító feketegazdaság. Az európai összehasonlításban kiemelkedő mértékű 27%-os áfakulcs mellett, az adó egy részét vagy egészét eltitkoló, azt be nem fizető vállalkozások olyan mértékű piaci előnyhöz jutnak, amivel a legálisan működő cégek, termelők képtelenek versenyezni. Egyes ágazatokban a szakmai konszenzus már 30 és 50% közé teszi az adómentesen forgalomba került termékek nagyságát. Különösen jelentős a különböző formájú áfacsalás mellett értékesített termékek mennyisége a sertés- és baromfihús, a zöldség-gyümölcs, a tej, a cukor, a liszt, az étolaj és a péksütemények piacán.
A húsiparban az elmúlt év vállalati kudarcairól szóló hírek az eseményeket csak felületesen szemlélők számára is egyértelműen jelezték, hogy súlyos problémák jellemzik az ágazatot, amelyek nem magyarázhatók mással, mint a feketegazdaság drasztikus térnyerésével. Ezért is üdvözölte a szakma, így a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is azokat a kormányzati, illetve kormánypárti nyilatkozatokat, amelyek a sertés- és baromfihúsok illetve hústermékek esetében az 5%-os áfa 2014-es bevezetését kezdeményezték. A mező- és élelmiszergazdaság szereplőinek többsége, így a NAK is megérti, hogy az állami költségvetés helyzetének figyelembevételével lehet csak az adóbevételek csökkenését eredményező döntéseket meghozni, így elfogadhatónak tartja azt, hogy első lépésben csak az élelmiszerek egy korlátozott körét érintse az áfacsökkentés. Abban a reményben támogattuk a kormánypárti kezdeményezést, hogy a sertés- és baromfi termékpályán megtett áfacsökkentési lépés pozitív tapasztalatai rövid időn belül visszaigazolják a döntés helyességét és a költségvetés helyzetének figyelembevételével a következő években mind több mezőgazdasági és élelmiszeripari termék kerül az alacsonyabb áfakulcs alá.
Természetesnek tartjuk a politikai döntéshozó azon igényét, hogy az áfa csökkenése azonnal és teljes mértékben épüljön be a fogyasztói árakba és ezáltal a lépésnek kedvezményezettje legyen minden a terméket megvásárló magyar fogyasztó. Meggyőződésünk, hogy a kiélezett piaci verseny – ami ezen a termékpályán jellemző – minden szereplőből kikényszeríti azt, hogy a fogyasztó felé az alacsonyabb áfának megfelelő árszinten értékesítse termékét. A NAK ugyanakkor azt a kormánypárti kezdeményezést is támogathatónak tartja, hogy hatósági eszközökkel is ellenőrizzék az áfacsökkenés fogyasztói árba történő beépülését és ehhez a munkához a Kamara felajánlja szakmai segítségét.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra kéri a Kormányt illetve az Országgyűlést, hogy az adótörvényekre vonatkozó és jelenleg az Országgyűlés előtt lévő törvénytervezetet úgy módosítsa, hogy a törvényben már szerepeljen a sertés- és baromfi termékpályára vonatkozó áfakulcsok – a korábbi nyilatkozatokban elhangzott – 5%-os szintre való csökkentése.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara készen áll a kérdésben való gyors szakmai egyeztetésre.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Orbán Viktor: jövőre reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés
Reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés 2025-ben Magyarországon –…
Tovább olvasom >Nehéz helyzetben a sertéshúságazat: emelkedő költségek, csökkenő fogyasztás és átalakuló szokások
Évek óta kihívásokkal néz szembe a hazai és az uniós…
Tovább olvasom >Az NGM tájékoztató levélben kéri az embereket, hogy költsenek
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztató levélben fogja értesíteni az önkéntes…
Tovább olvasom >