Előtérben a fogyasztók védelme: minőségi rendszerek és jelölések az étkezésitojás-termelésben
A felelős és hiteles élelmiszer-biztonság lényege, hogy a vásárlók elé kizárólag kiváló minőségű, magas beltartalmi értékű, a termelés teljes fázisában ellenőrzött, egészséges étkezési tojás kerüljön. A fogyasztók többsége a csomagoláson megjelenő emblémákat, logókat észleli ugyan, de a nemzetközi és magyar minőségbiztosítási rendszereket tanúsító védjegyek pontos jelentésével nincsen tisztában.
LEGISMERTEBB NEMZETKÖZI RENDSZEREK: HACCP, BRC, IFS
A HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points – Veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok) önmagában vagy teljes körű minőségbiztosítási rendszer részeként is alkalmazható. Nem kizárólag a végterméket vizsgálja, hanem magát az egész élelmiszer-előállítási láncot. Magas szintű gyártási és forgalmazási, valamint kimagasló higiéniai gyakorlatra alapozott élelmiszer-biztonsági kockázatkezelő rendszer, melynek célja az élelmiszer-biztonságon túl a minőségi hibák megelőzése is.
A BRC (British Retail Conzorcium) Global Food Safety az élelmiszer-feldolgozás biztonsági követelményeit szabályozza. Végső célja a fogyasztók, a társadalom biztonsági elvárásait közvetíteni az élelmiszerlánc szereplői felé.
Az IFS (International Food Standard – Nemzetközi Élelmiszer Szabvány) eredetileg a saját név alatt kereskedelmi forgalomba kerülő, azaz az úgynevezett sajátmárkás termékek élelmiszer-biztonsági hátterét volt hivatott igazolni. Az IFS az egyik legmagasabb szintű, legszigorúbb minőségbiztosítási rendszer, ennél magasabb szintű garanciát egyetlen más rendszer sem garantál a fogyasztó részére. Az IFS-minősítés alapfeltétele, hogy a tojástermelő vállalkozás rendelkezzen HACCP minőségi rendszerrel is. A rendszer egyik leglényegesebb eleme a megtermelt étkezési tojás nyomonkövethetősége, amely minőségi kifogás esetén azonnali, pontos beazonosítást és termékvisszahívást tesz lehetővé.
KÜLÖNLEGES ÉRTÉKET KÖZVETÍTŐ védjegyek
Magyar Termék Védjegy
Jelenleg ezt a tanúsító védjegyet tekintik a fogyasztók körében legismertebb, egyúttal legnépszerűbb és legkeresettebb általános védjegynek. Biztosítékot ad a vásárlónak arra, hogy a tojás magyarországi termelésből származik. A magyar eredet egyre nagyobb jelentőséggel bír a fogyasztói döntéseknél, közvetlenül az ár és a minőség után. Fontos kihangsúlyozni, hogy a Magyar Termék védjegy egy olyan minőségi tanúsítvány, amelynek szabályzata nem korlátozó, nem kizáró. Valós versenyegyenlőséget biztosít minden, hazánkban megtermelt étkezési tojás számára. Jogosulatlan piaci előnyt ily módon senkinek nem ad.
Állatbarát Magyar Tojás védjegy
A hazai piacvezető Farm Tojás Cégcsoport által életrehívott védjegy, amely azokon a termékeken jelenik meg, amelyeket a tojótyúkok nem ketrecben, hanem állatbarát termelési rendszerekben, mélyalmon, szabadtartásban, illetve ökológiai tartásban tojnak. Egyértelmű megkülönböztetést ad azoknak a fogyasztóknak, akik tudatos vásárlásukkal egyre inkább előnyben részesítik a nem ketreces tartásból származó tojást – tájékoztatott Póczik Imre, a Farm Tojás Cégcsoport minőségirányítási vezetője.
Póczik Imre további kérdésünkre elmondta, hogy a vállalatnál a már említett IFS rendszert használják évek óta, amely a ma elérhető legmagasabb szintű minőségbiztonságot nyújtja. Az évenként ismétlődő auditokon a Farm Tojás Cégcsoport folyamatosan a legmagasabb, Higher Level minősítést kapja. Továbbá az egyes kiskereskedelmi láncok is tartanak előre be nem jelentett auditokat, melyeken való megfelelés feltétele a beszállítói partnerségnek.
A Farm Tojás Cégcsoportnál minden folyamat állandó kontroll alatt áll. A cégcsoporton belül biotojás-termelés is folyik, részben a hazai piacra, részben exportpiacokra. Az ökológiai gazdálkodást a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ellenőrzi, igazolja.
ÁGAZATI VÉDJEGYEK
Az ágazati védjegyek többsége minőségi pluszt ad a fogyasztók számára. Az étkezésitojás- szektorban is volt ilyen próbálkozás 2004. évben (Egészséges Tojás, majd Koronás Tojás néven), melyet széles körben szerettek volna meghonosítani, de ez többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült az elmúlt tizenöt évben. Ennek fő oka, hogy ezt a védjegyet a hazai tojástermelők túlnyomó többsége elutasította és nem alkalmazta, mert néhány termelőt és a termeléshez szükséges erőforrásokat előállító vállalkozást jogosulatlan versenyelőnyhöz juttatott volna, más vállalkozásokkal szemben. Több magyar tojástermelő és forgalmazó is egyetértett abban, hogy ez a védjegy manipulatív célokat szolgálhat, korlátozhatja a tisztességes, szabad versenyt elsősorban a kereskedelmi üzletláncokba történő beszállításoknál. Lehetőséget teremtett volna a piac felosztására és különböző ármanipulációkra, melyeket a versenyjog szigorúan tilt. A Koronás Tojás minőségi követelményrendszerét egyébként a hazai tojástermelő vállalkozások védjegy nélkül is alapból teljesítik: a tojástermelésre vonatkozó jogszabályokhoz igazodva ez a védjegy ily módon nem ad többletet a fogyasztóknak.
Reichert Roland
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Adni Öröm! – nehéz sorsú embereknek gyűjtenek tartós élelmiszereket a SPAR-üzletekben
Elindult mától a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország…
Tovább olvasom >Díjemelés a Magyar Postánál: ennyibe kerülnek majd a leggyakoribb postai szolgáltatások 2025-ben
A Magyar Posta célkitűzése továbbra is az, hogy hatékonyan és…
Tovább olvasom >Nébih: rénszarvasmotívummal ellátott kerámiatálat hívott vissza az LPP Hungary Kft.
A SINSAY márkájú, rénszarvasmotívummal ellátott kerámiatálat a termékről leváló fóliaréteg…
Tovább olvasom >