Először rendezik meg a Magyar bor és pezsgő napját
Az idei évben első alkalommal június 27-én rendezik meg hagyományteremtő céllal országszerte a Magyar bor és pezsgő napját, a rendezvénysorozat Magyarország 22 borvidékén, egy időben zajlik majd – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
Hozzátette: a szervezők az egy időben koccintók számának rekordját is fel szeretnék állítani, az a cél, hogy legalább 100 ezren koccintsanak egyszerre országszerte az ünnepnap alkalmából. A rendezvény a tervek szerint hagyományt teremt, felhívja a figyelmet a kulturált alkoholfogyasztásra, és tovább növeli a magyar borok népszerűségét – mondta Fazekas Sándor.
A rendezvény lebonyolításában segítséget nyújt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) – jelezte a tárcavezető.
Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum igazgatója elmondta, hogy a múzeum összefoglaló kiállítása bemutatja a magyarság Kárpát-medencei szőlő- és borkultúráját.
Tornai Tamás, a HNT elnöke kiemelte, hogy a kezdeményezés feladata a magyarországi borvidékek megismertetése.
Tutor Éva, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége főtitkár-helyettese elmondta: a szövetségnek 46 borrend a tagja, 3000 embert képvisel, reményeik szerint a tagok aktívan részt vesznek a kulturált borfogyasztást népszerűsítő rendezvényen.
Nyulasy Gábriel, a magyar borkultúra fejlesztését célul tűző Ihatóbb Magyarországért mozgalom elnöke elmondta: a szervezőket a fogyasztók megszólításában segítik, az eseményen úgynevezett bor-villámcsődületet (flash mobot) rendeznek.
A Magyar bor és pezsgő napján egyebek mellett bemutatják majd, hogy miért érdemes egy borvidéki települést meglátogatni, szeretnék fellendíteni a helyi értékesítést is, valamint hangsúlyt fektetnek a helyi gasztronómiára. A szervezők egész napos játékkal, vendégváró pincékkel várnak mindenkit, a részletes program a www.koccintas.hu oldalon található, ahol pincészetek, települések csatlakozását is várják. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A borok suttogója vagy tudós? Avagy mit tud egy Master of Wine?
A Master of Wine (MW) hivatást ezernyi mítosz lengi körül…
Tovább olvasom >Vízválasztó év a szőlészetben: így küzdenek a borászok az aszállyal
A virágzás utáni szakaszban járó szőlőültetvények számára most kritikus a…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Lidl a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítványt támogatja
A Lidl Magyarország immár hat éve segíti a Heim Pál…
Tovább olvasom >Helyi gyártókkal lépne az uniós piacra a Temu
Egyre nagyobb hullámokat vet a Temu térnyerése Európában – most…
Tovább olvasom >Mi kerüljön a gyerek tányérjára nyáron? 5 tipp a tudatosabb étkezéshez
A nyári szünet a gyerekek egyik kedvenc időszaka: hosszú, játékkal…
Tovább olvasom >