Előnyben részesítjük a magyar árut
Az emberek több, mint fele hajlandó akár többet is fizetni egy termékért, ha az magyar termelőtől származik − hangsúlyozta Herczog Edit, EP-képviselő, fogyasztóvédelmi szakpolitikus egy friss kutatásra hivatkozva.
A 2008 őszén ezerfős
reprezentatív mintán végzett kutatás
során a megkérdezettek több, mint fele válaszolt
úgy, hogy gyakran vagy mindig megnézi, hogy honnan
származik a megvásárolni kívánt
termék. Egyötöde néhány terméknél
megnézi, másoknál nem, és 15 százalék
körül mozog azoknak az aránya, akik ritkán,
illetve sosem nézik meg. Legtudatosabb fogyasztónak a
nők bizonyultak; az is igaz azonban, hogy a magasabb iskolai
végzettségűek és az idősebbek is az átlagnál
gyakrabban vizsgálják meg a termékeket a
vásárlás előtt.
A megkérdezettek több, mint
fele gyakran vagy mindig előnyben részesíti a magyar
árut a külföldi termékekkel szemben. Közel
harmaduk mindig, negyedük gyakran tesz így. A fogyasztók
negyede a terméktől teszik függővé, hogy magyar
vagy külföldi terméket választanak. Végül
10-10 százalék körül vannak azok, akik ritkán
vagy sosem részesítik előnyben hazánk termékeit
más országok termékeivel szemben. Az idősekre
és középkorúakra a legjellemzőbb, míg
a fiatalokra a legkevésbé a magyar termékek
szeretete.
Minden harmadik megkérdezettel
(36,5%) fordult már elő, hogy hazaiként kívántak
neki eladni nem magyar termelőtől származó terméket,
minden nyolcadikkal rendszeresen. Érdekes, hogy míg 10
kistelepülésen élőből 7 sosem találkozott
hamisan magyarnak feltüntetett termékkel, addig 10
budapestiből csak 4 nem tapasztalt még ilyet, 6 igen.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
45 millió fontos beruházást indít a Müller brit tejüzemében
A német Theo Müller csoporthoz tartozó Müller 45 millió fontot…
Tovább olvasom >NewPrinces Group veszi meg a Carrefour olaszországi üzletei
Megállapodást kötött a Carrefour a NewPrinces Group-pal olaszországi tevékenységeinek értékesítéséről.…
Tovább olvasom >Drágítja az élelmiszert, hogy túl sok kézen megy át? – Ellátási láncokról és a „rövidítés” illúziójáról beszélt Éder Tamás
Sokan gondolják úgy, hogy az élelmiszerek árából le lehetne faragni,…
Tovább olvasom >