Előnyben a mangalicatartók – drágul a sertészsír
Régen a zsír a szegény ember eledele volt, jelenleg jóval drágább az étolajnál. A piac elemzői szerint az olajok áremelkedése miatt újra megnőtt a kereslet a sertészsír iránt, mely felértékeli a zsírdisznók, így a mangalicák szerepét.
Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hústermék Tanács (VHT) titkára szerint az egy év alatti 35 százalékos drágulás másik oka, hogy mostanában soványabb, húsosabb sertéseket vágnak itthon és az importországokban. A zsírt ráadásul ipari szalonnaként kolbászokba, szalámikba, pástétomokba dolgozzák be, csak a készítménygyártáskor nem hasznosítható zsiradékból és a laza szerkezetű hájból készül étkezési zsír. Kovács László, szegedi Pick Zrt. vezérigazgatója szerint nincs az a mennyiség, amit a kereskedelem fel ne szívna. Jankó Ferenc, a Hússzövetség korábbi elnöke szerint felértékelődik a zsírolvasztás egyik mellékterméke, a töpörtyű szerepe is, amiből nem győznek eleget gyártani – írja az Origo internetes portál.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Kötelezi beszállítóit Carrefour a Nutri-Score értékek közzétételére
Franciaországban előírta a Carrefour, hogy minden márkás termék beszállítója köteles…
Tovább olvasom >Népszerűek az önkiszolgáló kasszák a német fiatalok körében
A KPMG és EHI Retail Institute új tanulmánya szerint Németországban…
Tovább olvasom >A Balkánon vett sütőipari vállalatot a Grupo Bimbo
A világ legnagyobb sütőipari cége, a mexikói Grupo Bimbo felvásárolta…
Tovább olvasom >