Előnyben a mangalicatartók – drágul a sertészsír
Régen a zsír a szegény ember eledele volt, jelenleg jóval drágább az étolajnál. A piac elemzői szerint az olajok áremelkedése miatt újra megnőtt a kereslet a sertészsír iránt, mely felértékeli a zsírdisznók, így a mangalicák szerepét.
Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hústermék Tanács (VHT) titkára szerint az egy év alatti 35 százalékos drágulás másik oka, hogy mostanában soványabb, húsosabb sertéseket vágnak itthon és az importországokban. A zsírt ráadásul ipari szalonnaként kolbászokba, szalámikba, pástétomokba dolgozzák be, csak a készítménygyártáskor nem hasznosítható zsiradékból és a laza szerkezetű hájból készül étkezési zsír. Kovács László, szegedi Pick Zrt. vezérigazgatója szerint nincs az a mennyiség, amit a kereskedelem fel ne szívna. Jankó Ferenc, a Hússzövetség korábbi elnöke szerint felértékelődik a zsírolvasztás egyik mellékterméke, a töpörtyű szerepe is, amiből nem győznek eleget gyártani – írja az Origo internetes portál.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Századvég: az aszály hajtotta fel a júliusi élelmiszerárakat
Júliusban az éves infláció 4,3 százalékra lassult, havi összevetésben azonban…
Tovább olvasom >Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok
Csak Magyarországon évente közel 16 milliárd forintos bevételkiesést és több…
Tovább olvasom >Új pénzügyi igazgató és ellátási lánc igazgató csatlakozik a HEINEKEN Hungária csapatához
Két kulcsfontosságú területen is új szakember csatlakozott a HEINEKEN Hungária…
Tovább olvasom >