Előnyben a mangalicatartók – drágul a sertészsír
Régen a zsír a szegény ember eledele volt, jelenleg jóval drágább az étolajnál. A piac elemzői szerint az olajok áremelkedése miatt újra megnőtt a kereslet a sertészsír iránt, mely felértékeli a zsírdisznók, így a mangalicák szerepét.
Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hústermék Tanács (VHT) titkára szerint az egy év alatti 35 százalékos drágulás másik oka, hogy mostanában soványabb, húsosabb sertéseket vágnak itthon és az importországokban. A zsírt ráadásul ipari szalonnaként kolbászokba, szalámikba, pástétomokba dolgozzák be, csak a készítménygyártáskor nem hasznosítható zsiradékból és a laza szerkezetű hájból készül étkezési zsír. Kovács László, szegedi Pick Zrt. vezérigazgatója szerint nincs az a mennyiség, amit a kereskedelem fel ne szívna. Jankó Ferenc, a Hússzövetség korábbi elnöke szerint felértékelődik a zsírolvasztás egyik mellékterméke, a töpörtyű szerepe is, amiből nem győznek eleget gyártani – írja az Origo internetes portál.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >