Előnyben a mangalicatartók – drágul a sertészsír
Régen a zsír a szegény ember eledele volt, jelenleg jóval drágább az étolajnál. A piac elemzői szerint az olajok áremelkedése miatt újra megnőtt a kereslet a sertészsír iránt, mely felértékeli a zsírdisznók, így a mangalicák szerepét.
Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hústermék Tanács (VHT) titkára szerint az egy év alatti 35 százalékos drágulás másik oka, hogy mostanában soványabb, húsosabb sertéseket vágnak itthon és az importországokban. A zsírt ráadásul ipari szalonnaként kolbászokba, szalámikba, pástétomokba dolgozzák be, csak a készítménygyártáskor nem hasznosítható zsiradékból és a laza szerkezetű hájból készül étkezési zsír. Kovács László, szegedi Pick Zrt. vezérigazgatója szerint nincs az a mennyiség, amit a kereskedelem fel ne szívna. Jankó Ferenc, a Hússzövetség korábbi elnöke szerint felértékelődik a zsírolvasztás egyik mellékterméke, a töpörtyű szerepe is, amiből nem győznek eleget gyártani – írja az Origo internetes portál.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A kormány kompenzációval segíti a sertéstartó gazdákat
Az Employer Branding ma már nem csupán HR-eszköz, hanem stratégiai…
Tovább olvasom >Új környezetvédelmi bírságok: a cégeknek mostantól mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk
Egy különleges alkalomból szervezetett partnertalálkozót a Hungaria, az eseménnyel az…
Tovább olvasom >Növekszik a 3D-nyomtatott hús elfogadottsága Németországban
Németországban egyre nyitottabbak a fogyasztók a 3D-nyomtatott, laboratóriumi körülmények között…
Tovább olvasom >