Élményszüretet tartanak az etyeki Gasztrosétányon
Friss mustot, murcit és már újbort is lehet kóstolni az október 22-23-i Élményszüreten az etyeki Gasztrosétányon.
Rókusfalvy Pál főszervező az idei szüretről az M1 aktuális csatorna szombati műsorában elmondta: a szőlő számára ideálisan alakult az év, így a szüreti időpontok megválasztásában minden dűlőben kellő játéktér állt az etyeki borászok rendelkezésére.
A szüreti időszakot az október 22-23-i hétvégén Élményszürettel zárják le, ehhez némi szőlőt még hagytak a tőkéken a Gasztrosétány látogatói számára – mondta a Rókusfalvy Pince vezetője, hozzátéve: az Élményszüret alkalmából a korábbi évjáratok borai mellett mustot, murcit és már újbort is lehet kóstolni.
Márton-naphoz ebben az évben is kapcsolódik a november 12-i Libadalom, melynek programjából nem marad ki a libafuttatás, december 3-án az adventet ünneplik majd a Gasztrosétányon, a következő Téli Etyeki Pikniket pedig januárban tartják meg – adott ízelítőt a következő hónapok programjaiból.
Rókusfalvy Pál emlékeztetett arra, hogy másfél-két évtizeddel ezelőtt kezdték gasztronómiai rendezvényekkel ösztönözni az etyeki borturizmust, de ma már a nagy fesztiválok helyett kisebb piknikekkel, az évszaknak megfelelő programokkal igyekeznek egész évben Etyekre csábítani a látogatókat.
Az igazi cél a helyi gasztroturizmus megerősítése: ehhez egyre több jó minőségű, palackozott bor készül Etyeken, már működik sonkamester, sajtútállomás, lehet szőlőfagyit kapni, számos család készül vendégasztallal – hívta fel a figyelmet a helyi gasztronómiai kínálatra. Még Etyek is csak az út elején tart, de az már elmondható, hogy a gasztroturizmus jelentheti a kitörési pontot a többi magyarországi borvidék számára is – mondta Rókusfalvy Pál.
Kapcsolódó cikkeink
UNESCO-busz néven indult szászföldi látnivalókat összekötő turistajárat Erdélyben
UNESCO-busz néven indított szászföldi látnivalókat érintő turistajáratot Erdélyben egy turisztikai…
Tovább olvasom >A fenntartható turizmus fejlesztését segítő uniós program indult Szegeden
A fenntartható turizmus fejlesztését segítő, 2,5 millió eurós (mintegy egymilliárd…
Tovább olvasom >Északra költözik a nyár: ugrásszerűen nő a skandináv turizmus
A nyári hőség és a klímaváltozás hatására egyre több európai…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Pick Szeged Zrt. nyeresége csökkent, árbevétele nőtt tavaly
A Pick Szeged Zrt. adózott eredménye 2024-ben 6,7 milliárd forint…
Tovább olvasom >Átadták a Nestlé napelemparkját Szerencsen
Szerencsen átadták a Nestlé közép-európai regionális kávé- és kakaóitalpor-gyártó és…
Tovább olvasom >140 millió visszaváltott palack az ALDI-nál
Az ALDI Magyarország üzleteiben rekordmennyiségű, immár mintegy 140 millió egyszer…
Tovább olvasom >