Elkezdődött a cukorrépa-feldolgozási kampány Kaposváron
A mészkemence begyújtásával megkezdődött a 126. cukorrépa-feldolgozási kampány a Magyar Cukor Zrt. cukorgyárában Kaposváron pénteken.
Kovács Gergely, a társaság igazgatósági tagja elmondta: az egyetlen magyarországi cukorgyár szeptember 25-től, várhatóan 100 napon át, átlagosan napi 7200 tonna cukorrépa feldolgozását tervezi, a munkát 235 állandó és 40-50 ideiglenes dolgozó három műszakos, négy csoportos munkarendben végzi.
A gyár ellátásához tavasszal a tavalyinál 3 ezer hektárral kisebb területen, 11 ezer hektáron vetettek cukorrépát, ugyanakkor az érési kísérletek eredménye alapján az elmúlt öt év átlagát meghaladó, 65-70 tonna termés várható hektáronként – jegyezte meg.
Szólt arról, hogy a cukorgyárban az elmúlt évben elsőbbséget élveztek az energiafelhasználást csökkentő, az üzembiztonságot és a versenyképességet növelését célzó beruházások, mint a kazánpark egy részének nagyjavítása, a folyamatirányító rendszer részleges korszerűsítése, vagy a csomagolóüzem bővítése.
Kovács Gergely a piaci kilátásokról azt mondta: a cukorpiac válságos helyzetbe került a 2017. októberi kvótaeltörlés után. A cukorárak 35-40 százalékkal csökkentek az Európai Unióban, az elmúlt időszak történései azonban az árak növekedésére, és ennek folytán optimizmusra adnak okot.
A kínálat szűkülését jelzi, hogy az unióban a 2018-2019-es kampányban az előző évinél 17 százalékkal kevesebb cukrot gyártottak, idén tavasszal a közösség országaiban 5 százalékkal kevesebb cukorrépát vetettek. Tavaly az unió ugyanannyi cukrot exportált, mint amennyit importált, azaz nem érkezett többletcukor a világpiacról – mutatott rá az igazgatósági tag.
Hozzátette, ma az unióban egymillió tonnával kevesebb cukor van, mint az elmúlt év hasonló időszakában és számos versenytársuk döntött termelőkapacitása csökkentése mellett, többen cukorgyárak bezárását jelentették be a közelmúltban.
Kiemelte, hogy a változó klimatikus viszonyok, a cukorrépatermesztésben használt növényvédő szerek további korlátozása a korábbinál sokkal kitettebbé teszi a cukorrépa termesztését.
E tényezők együttes hatására a cukorárak emelkednek, megteremtve a esélyt, hogy a cukorrépatermesztés és a cukorgyártás rentábilis legyen Európában és azon belül Magyarországon is – fogalmazott Kovács Gergely.
Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere azt hangsúlyozta, a cukorgyár hozzájárul a somogyi megyeszékhely erősödéséhez, egyben a város egyik legfontosabb céljához, a piacgazdasági értelemben vett teljes foglalkoztatottság eléréséhez. Ahhoz, hogy mindenki dolgozhasson, aki akar.
Kaposváron a munkanélküliek száma 2013-ban még 5 ezer volt, ma 1500, a munkanélküliségi ráta pedig az országos átlag alatti, 3 százalékos – mutatott rá.
A politikus kitért rá, hogy a város a versenyképes ipar megteremtésére, támogatására az elmúlt időszakban felújíttatta ipartelepeit, és újakat is kialakított.
Szita Károly a teljes foglalkoztatás mellett fontos célnak nevezte, hogy Kaposvár a közszolgáltatási díjak tekintetében a legolcsóbb város maradjon. Jelezte, a város ennek érdekében több, az energiafüggetlenség felé mutató beruházást valósított meg és továbbiakat tervez.
Közölte, a munkaadókkal, a Kaposvárra érkező cégekkel együtt szeretnék elérni azt is, hogy a kaposváriak jobban keressennek. Ma Budapest és a 23 megyei jogú város lakosságának éves jövedelme alapján Kaposvár a 16. helyen áll, szeretnék ha a jövőben a városok rangsorának első felébe kerülne – jegyezte meg.
Az eseményen kiosztott sajtóanyagban olvasható, hogy a Magyar Cukor Zrt. többségi tulajdonosa az osztrák AGRANA csoport, amely Kelet-Közép-Európa vezető cukorgyártója, Ausztria legnagyobb bioetanol-előállítója, Európa legjelentősebb gyümölcslé-koncentrátum gyártója és világelső a gyümölcs preparátumok tekintetében.
Az AGRANA világszerte 58 termelőüzemben mintegy 9230 embert foglalkoztat, éves árbevétele 2,4 milliárd euró. Az AGRANA Magyarországon a kaposvári cukorgyár mellett a Szabadegyházi Hungrana Kft.-nek 50 százalékban tulajdonosa. Az üzem a keményítő és alkoholgyártás mellett Európa legnagyobb izocukor előállítója. A csoport gyümölcs divíziója Magyarországon Vásárosnaményban, Anarcsiban, Hajdúsámsonban almalé-, meggy- és bodzasűrítményt készít. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Végéhez ért az idei betakarítás és a vetés
Befejeződtek az idei évben az őszi betakarítási és a vetési…
Tovább olvasom >A tervezett vetési munkák már több mint 60 százalékát elvégezték
A mezőgazdasági munkák helyzetét felmérő operatív jelentések szerint 2024-ben a…
Tovább olvasom >Veszélyben a magyar cukoripar? Van mi miatt aggódni
Az Alföldön a cukorrépa termesztők súlyos gondokkal küzdenek a makrophomina…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >