Elkezdődött a cseresznyeszezon
A meleg tavaszi időjárás miatt már elkezdődött a korai érésű cseresznyefajták, mint például a Münchenbergi, illetve a Májusi korai szedése, idén a gyümölcs termésmennyisége megközelítheti a 20 ezer tonnát – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden az MTI-vel.
Megjegyezték, hogy a tavaszi, nyár eleji időjárástól függően az utóbbi öt évben 15-20 ezer tonna között mozgott a termés.
Magyarországon 2800 hektáron termesztenek cseresznyét, a jelentősebb termőterületek Pest (mintegy 600 hektár), Heves (500 hektár), Szabolcs-Szatmár-Bereg (430 hektár) és Bács-Kiskun megyében (340 hektár) vannak.
A cseresznyeexport átlagosan évi ezer tonna körül van, és elsősorban a környező országokba, valamint a Baltikumba irányul. A cseresznyeimport ezzel szemben eléri a 2-3 ezer tonnát, amelynek nagy része Törökországból érkezik, amikor a magyar áru is a piacon van. Az agrárkamara szerint mindez azt mutatja, hogy a cseresznyetermelés fejlesztésében további lehetőségek vannak, mert a magyarországi termelés még a belföldi fogyasztói igényeket sem tudja teljes mértékben kielégíteni. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >Az AKI részt vesz az Európai Bizottság által támogatott carbon farming projektben
Az Európai Bizottság Éghajlatpolitikai Igazgatósága (DG CLIMA) megbízásából egy nemzetközi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >