Elkészült a Magyar Élelmiszerkönyv legújabb szabványa
Mint ismeretes, az élelmiszertörvényt felváltó, az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény megerősítette a Magyar Élelmiszerkönyv szerepét. Az élelmiszerkönyvi irányelvek alkalmazása nem kötelező, azonban az élelmiszerkönyvi irányelvben szereplő megnevezés használata esetén az élelmiszernek az irányelvben foglaltaknak meg kell felelnie.
Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárigazgatásért felelős államtitkára Szigethalmon tartott sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott egyes sütőipari termékek köréről szóló szabvánnyal bővült. Ezentúl a sütőipari termékek gyártói egyes minőségi készítményeiket megkülönböztető jelöléssel láthatják el – adta hírül szerdán a kormany.hu.
A Magyar Élelmiszerkönyv elsőként kidolgozott szabványa a mézekre vonatkozott, ezt követően megjelent a lekvár és a szörp, az édesipari termékkategória, majd a tejtermékek szabályozása, utoljára pedig a kiemelkedő minőségű sütőipari termékekre vonatkozó szabványok láttak napvilágot.
A rendezvényen a sütöde házigazdája, Gere István mondott köszöntőt. Kardeván Endre a vidékfejlesztési minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a magyar sütőipar helyzetét vázolta fel. Gyaraky Zoltán, a minisztérium főosztályvezetője „Minőség és a Magyar Élelmiszerkönyv” címen tartott előadásában, az eddig elért eredményekről számolt be. Werli József, a pékszövetség főtitkára a Magyar Élelmiszerkönyv különleges minőségű sütőipari termékeit mutatta be.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >