Elkészült a gyulai Vereshús Manufaktúra új gyártócsarnoka
Átadták a gyulai Vereshús Manufaktúra új, 200 millió forintból megépült gyártócsarnokát csütörtökön.
Veres András, a Vereshús Gyulai Kolbász- és Húsmanufaktúra ügyvezetője a helyszínen elmondta: a barnamezős beruházáshoz 31,14 millió forintot nyertek el a vidékfejlesztési pályázaton, ebből alakították ki a hűtőkamrákat, a hűtőgépészetet, és telepítettek napelemeket.
A beruházás többi részét saját forrásból és banki hitelből finanszírozták. Gyula határában 2021 áprilisában megvásároltak egy épületet, az 500 négyzetméteres csarnokot felújították, kialakították a szociális helyiségeket.
A napi 3 tonna húskészítmény gyártására alkalmas üzemben – amely a régi feldolgozó üzemük kapacitásának tízszerese – van árufogadó, keverőüzem, töltőhelyiség, leszárítókamra, hűtők, sózó- és csomagoló helyiség, két, összesen 60 négyzetméteres füstölő, három érlelőkamra és raktár – ismertette az ügyvezető.
A beruházás részeként új gyártóberendezéseket is vásároltak, néhányat a régi üzemükből hoztak át – közölte. A próbaüzem múlt pénteken kezdődött, csütörtökön már gyártottak egy tonna kolbászt.
Veres András az MTI kérdésére elmondta, egyelőre heti 1-2 tonna termék gyártását tervezik, ezt két saját gyulai boltjukban értékesítik. Tárgyalnak más eladókkal, kereskedelmi egységekkel is, ennek alapján emelik majd fokozatosan a gyártási mennyiséget.
Az üzemben hagyományos eljárással, szója-, tej- és adalékanyag-mentes szárazáru termékeket, felvágottakat, főtt sonkát, kolbászt, hurkát, zsírtepertőt és szalonnát gyártanak.
Az ügyvezető – aki Gyulán önkormányzati képviselő is – elmondta, 15 munkavállalót foglalkoztatnak, a létszámot 4-5 dolgozóval emelik a tervek szerint a közeljövőben.
Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester az átadón arról beszélt, hogy az orosz-ukrán háború, és az arra adott, „elhibázott” brüsszeli szankciók nehezen kiszámítható üzleti környezetet teremtettek. „Nagy bátorság kell ilyenkor fejlesztésbe kezdeni”.
Felidézte, hogy a városban Stéberl András is háborús időben, 1914-ben nyitotta meg első hentesáru üzletét, „amely aztán igazi sikertörténet lett”.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
IFFA 2025: megmutatta erejét a hús- és fehérjeipar Frankfurtban
Több mint 1000 kiállító és 63117 szakmai látogató részvételével zajlott…
Tovább olvasom >Emelkedett a vágómarha termelői ára 2025 első 16 hetében
Az AKI PÁIR adatai szerint emelkedtek a vágómarha termelői árai…
Tovább olvasom >Csökkent a vágósertés termelői ára
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 5,9 százalékkal 2,9 ezer…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új fejezet a prémium élelmiszerek piacán: a Chef Market megvásárolta a Culinaris nagy- és kiskereskedelmi üzletágát
Jelentős átalakulás zajlik a prémium élelmiszerek hazai piacán: a Chef…
Tovább olvasom >Visit Hungary: még jelentkezhetnek a települések az ország egyik legnépszerűbb környezetszépítő versenyére
Május 30-ig még nevezhetnek a települések Magyarország egyik legsikeresebb és…
Tovább olvasom >„Falatnyi történetek: Mesék maradék nélkül” – meseíró pályázatot hirdetett a Nébih
Első alkalommal hirdette meg országos meseíró pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-…
Tovább olvasom >