Elkészült a gyulai Vereshús Manufaktúra új gyártócsarnoka
Átadták a gyulai Vereshús Manufaktúra új, 200 millió forintból megépült gyártócsarnokát csütörtökön.
Veres András, a Vereshús Gyulai Kolbász- és Húsmanufaktúra ügyvezetője a helyszínen elmondta: a barnamezős beruházáshoz 31,14 millió forintot nyertek el a vidékfejlesztési pályázaton, ebből alakították ki a hűtőkamrákat, a hűtőgépészetet, és telepítettek napelemeket.
A beruházás többi részét saját forrásból és banki hitelből finanszírozták. Gyula határában 2021 áprilisában megvásároltak egy épületet, az 500 négyzetméteres csarnokot felújították, kialakították a szociális helyiségeket.
A napi 3 tonna húskészítmény gyártására alkalmas üzemben – amely a régi feldolgozó üzemük kapacitásának tízszerese – van árufogadó, keverőüzem, töltőhelyiség, leszárítókamra, hűtők, sózó- és csomagoló helyiség, két, összesen 60 négyzetméteres füstölő, három érlelőkamra és raktár – ismertette az ügyvezető.
A beruházás részeként új gyártóberendezéseket is vásároltak, néhányat a régi üzemükből hoztak át – közölte. A próbaüzem múlt pénteken kezdődött, csütörtökön már gyártottak egy tonna kolbászt.
Veres András az MTI kérdésére elmondta, egyelőre heti 1-2 tonna termék gyártását tervezik, ezt két saját gyulai boltjukban értékesítik. Tárgyalnak más eladókkal, kereskedelmi egységekkel is, ennek alapján emelik majd fokozatosan a gyártási mennyiséget.
Az üzemben hagyományos eljárással, szója-, tej- és adalékanyag-mentes szárazáru termékeket, felvágottakat, főtt sonkát, kolbászt, hurkát, zsírtepertőt és szalonnát gyártanak.
Az ügyvezető – aki Gyulán önkormányzati képviselő is – elmondta, 15 munkavállalót foglalkoztatnak, a létszámot 4-5 dolgozóval emelik a tervek szerint a közeljövőben.
Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester az átadón arról beszélt, hogy az orosz-ukrán háború, és az arra adott, „elhibázott” brüsszeli szankciók nehezen kiszámítható üzleti környezetet teremtettek. „Nagy bátorság kell ilyenkor fejlesztésbe kezdeni”.
Felidézte, hogy a városban Stéberl András is háborús időben, 1914-ben nyitotta meg első hentesáru üzletét, „amely aztán igazi sikertörténet lett”.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
A magyar húsipar kihívásai és teljesítménye 2023-ban
A 2023-as év a magyar élelmiszeripar számára jelentős kihívásokkal telt,…
Tovább olvasom >A vágóüsző termelői ára emelkedett legnagyobb mértékben
Az AKI vágási statisztikai adatai szerint 2024 január–augusztusában a szarvasmarha…
Tovább olvasom >Az élősertés és a sertéshús exportja is növekedett
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 27,2 százalékkal 16,4 ezer…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogottabb eredményt hozott az ősz az idegenforgalomban
A nyári szezon növekedése után az ősz első hónapja visszafogottabb…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A hazai fogyasztás erősödik
A hazai fogyasztás erősödik, a belső kereslet és az ettől…
Tovább olvasom >Csokiláz és pikáns rendelések – a magyarok így ünneplik a halloweent
Különleges rendelések és új édességtrendek Közép-Európában: egyre népszerűbbek az intim…
Tovább olvasom >