Elkészült a gyulai Vereshús Manufaktúra új gyártócsarnoka
Átadták a gyulai Vereshús Manufaktúra új, 200 millió forintból megépült gyártócsarnokát csütörtökön.
Veres András, a Vereshús Gyulai Kolbász- és Húsmanufaktúra ügyvezetője a helyszínen elmondta: a barnamezős beruházáshoz 31,14 millió forintot nyertek el a vidékfejlesztési pályázaton, ebből alakították ki a hűtőkamrákat, a hűtőgépészetet, és telepítettek napelemeket.
A beruházás többi részét saját forrásból és banki hitelből finanszírozták. Gyula határában 2021 áprilisában megvásároltak egy épületet, az 500 négyzetméteres csarnokot felújították, kialakították a szociális helyiségeket.
A napi 3 tonna húskészítmény gyártására alkalmas üzemben – amely a régi feldolgozó üzemük kapacitásának tízszerese – van árufogadó, keverőüzem, töltőhelyiség, leszárítókamra, hűtők, sózó- és csomagoló helyiség, két, összesen 60 négyzetméteres füstölő, három érlelőkamra és raktár – ismertette az ügyvezető.
A beruházás részeként új gyártóberendezéseket is vásároltak, néhányat a régi üzemükből hoztak át – közölte. A próbaüzem múlt pénteken kezdődött, csütörtökön már gyártottak egy tonna kolbászt.
Veres András az MTI kérdésére elmondta, egyelőre heti 1-2 tonna termék gyártását tervezik, ezt két saját gyulai boltjukban értékesítik. Tárgyalnak más eladókkal, kereskedelmi egységekkel is, ennek alapján emelik majd fokozatosan a gyártási mennyiséget.
Az üzemben hagyományos eljárással, szója-, tej- és adalékanyag-mentes szárazáru termékeket, felvágottakat, főtt sonkát, kolbászt, hurkát, zsírtepertőt és szalonnát gyártanak.
Az ügyvezető – aki Gyulán önkormányzati képviselő is – elmondta, 15 munkavállalót foglalkoztatnak, a létszámot 4-5 dolgozóval emelik a tervek szerint a közeljövőben.
Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester az átadón arról beszélt, hogy az orosz-ukrán háború, és az arra adott, „elhibázott” brüsszeli szankciók nehezen kiszámítható üzleti környezetet teremtettek. „Nagy bátorság kell ilyenkor fejlesztésbe kezdeni”.
Felidézte, hogy a városban Stéberl András is háborús időben, 1914-ben nyitotta meg első hentesáru üzletét, „amely aztán igazi sikertörténet lett”.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Új trendek a húsiparban: Az IFFA 2025 a fenntartható fehérjeforrásokra fókuszál
A világ vezető húsipari és fehérjeipari szakkiállítása, az IFFA 2025…
Tovább olvasom >Drágulhat a karácsonyi menü: mire számítsunk az ünnepi időszakban?
Ahogy közeledik az ünnepi időszak, sokan már tervezik a karácsonyi…
Tovább olvasom >Állatfeldolgozás 2024-ben: Növekvő sertés- és baromfivágások, csökkenő szarvasmarha- és juhfeldolgozás
2024 első három negyedévében vegyes eredményeket mutattak a magyar vágóhidakon…
Tovább olvasom >További cikkeink
NGM: a kormány teljesítette vállalását, 2024-ben 3,7 százalékra mérséklődött az infláció, ami 2025- ben még tovább, 3,2 százalékra csökken
A kormány teljesítette vállalását, 2023-ban letörte, 2024-ben pedig alacsony szinten…
Tovább olvasom >KSH: decemberben 4,6 százalékkal, 2024-ben átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az árak az előző évi azonos időszaki értékeket
2024. decemberben a fogyasztói árak átlagosan 4,6 százalékkal haladták meg az…
Tovább olvasom >A Shell Hungary felmérése új trendeket mutat a digitális vásárlás terén
Az okostelefonok mindennapi életünk szerves részévé váltak, a Shell Hungary…
Tovább olvasom >