Elismerés a Kenyér Világnapján – a gluténmentes termékgyártókat díjazták
Negyedik alkalommal rendezte meg a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyét a Magyarok Kenyere program keretében a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Cöliákia Egyesület (MCE) és az AMUREX GM Hungária Kft. A kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a lisztérzékenységgel élők, speciális étrendet követők igényeire, továbbá elősegíteni a gluténmentes termékekkel kapcsolatos innovációt.
A verseny díjátadójára – 2022-es indulása óta – hagyományosan október 16-án, a Kenyér- és az Élelmezés Világnapján került sor, mely a Magyarok Kenyere program számára is kiemelt jelentőséggel bír. A kenyér a 21. században is tovább él, mindennapi eledelünk, az innovációjának pedig egyik kiemelt ága a gluténmentes termékek.
A 2025. évi felhívásra 4 kategóriában – friss és tartós kenyér, valamint töltött és töltetlen pékárú – lehetett nevezni, összesen 11 gyártó 28 terméke érkezett be a zsűrizésre, tudtuk meg Dr. Lukács Kittitől, az MCE főtitkárától, melyhez az idei évben is a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola biztosított helyszínt és szakmai segítséget. A termékek nem csupán érzékszervi, de laborvizsgálaton is átestek, a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. visszajelzése alapján minden termék megfelelt a törvényi előírásoknak. Az elmúlt évekhez hasonlóan az MCE minden helyezett és minden különdíjas termék gyártója számára biztosítja a csomagolásokon is elhelyezhető jelölést, az első helyezettek pedig teljes joggal viselhetik az egyes kategóriák „Év Gluténmentes Terméke” megnevezést.
Szabolcs Péter az AMUREX GM Hungária Kft. ügyvezetője, a NAK Mentes Munkacsoport vezetője köszöntőjében kiemelte, hogy az élelmiszeripar jelenleg számos problémával küzd, a mentes termékgyártóknak ezen felül is nehezített pályán kell helyt állniuk, de talán ez is eredményezi, hogy nagyon sok innovatív ötlet és kreatív cég van a pályán, akik évről évre egyre jobb termékekkel állnak elő a fogyasztók legnagyobb örömére is.
Dr. Cseh Tibor András a NAK alelnöke, a MAGOSZ főtitkára kiemelte, hogy ma nagyon sokféle pékáru érhető el a piacon, de ma már a versenyképes termékeket nem csupán a külcsín, hanem a minősége is meghatározza, és a gluténmentes termékek az elmúlt években a legmagasabb minőségi kategóriát, az úgynevezett tiszta termékeket képviselik, melyet már nem csupán az érintettek, de az egészséges termékeket kereső családok is szívesen tesznek az asztalukra. A gluténmentes termékek ismertségének növeléséhez pedig ez a verseny és kezdeményezés előremutató és hagyományteremtő példaként is áll.
Dr. Felkai Beáta Olga az Agrárminisztérium helyettes államtitkára az élelmezés szempontjából kiemelte, hogy sajnos ma is több millióan éheznek a világon, ezzel együtt – ugyan csökkenő tendenciát mutat, mégis – kiemelkedő az élelmiszerpazarlás, melyből a pékáru mai napig a TOP3-ban szerepel. Jó hír azonban, hogy a NÉBIH tájékoztatása szerint a tavalyi évben minden gluténmentes termékgyártó jól szerepelt az ellenőrzéseken, és a közös együttműködésnek köszönhetően a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy termékeinek köre az ágazat kérésére a gluténmentes kenyér és péksütemény kategóriákkal is bővült.
Szűcs Zsuzsanna a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke 2. éve zsűritagként vett részt a versenyben, ami azt is jelenti, hogy – előremutató módon – termékeket összetételük, táplálkozástudományi oldalról is tudjuk vizsgálni. Felszólalásában kiemelte, hogy az étkezés a mai napig egy kiemelkedő közösségi élmény: táplálkozási felmérések adatai szerint a napi szénhidrátbevitelünk 50-55 %-a gabonafélékből származik, ennek 40-45 %-át a kenyér teszi ki, tehát nagyon nem mindegy, hogy milyen tápanyagokhoz jutunk hozzá egy-egy étkezés során. Hozzátette, a diétás étrend esetén különösen fontos, hogy az étrend tartalmas és tartható legyen, ebben pedig kiemelt segítség lehet ez a termékverseny és kezdeményezés.
A 2025. évi gluténmentes kenyér és péksütemény verseny díjazottjai:
Friss kenyér kategória
- helyezett: Favora-Info Kft. (Mentes Manufaktúra): Tökmagolajos sokmagvas kenyér
- helyezett: Freedafood Kft.: Mimoosa egyszerű kovászos kenyér
- helyezett: Gluténmentes Tündér Manna Kft.: Cirok kenyér
Tartós kenyér kategória
- helyezett: Lavina Kft.: No-No mediterrán vekni védőgázas csomagolásban
- helyezett: Tamarix Magyarország Kft.: FINOMAN gyorsfagyasztott gluténmentes szeletelt cirok formakenyér
Töltetlen pékáru kategória
- helyezett: Freedafood Kft.: Mimoosa cöli kifli
- helyezett: Favora-Info Kft. (Mentes Manufaktúra) Bagett
- helyezett: Csirke András e.v./Mentes Pékség Jászberény: Kecskesajtos csavarka
Töltött pékáru kategória
- helyezett: Tamarix Magyarország Kft.: FINOMAN gyorsfagyasztott gluténmentes szilvalekváros papucs (hozzáadott cukor és édesítőszermentes)
- helyezett: Aranycipó Kft.: Glutén- és laktózmentes vegán kakaós csiga
- helyezett: Lavina Kft.: No-No fahéjas-szilvás táska
Különdíjak:
- NAK Mentes Munkacsoport különdíj: Freedafood Kft.: Mimoosa egyszerű kovászos kenyér (starter kultúrát alkalmaz)
- „Csak a Mentes” különdíj: P.Geri Kft – Házi Rozmaringos Burgonyás Kenyérke
- Magyar Cöliákia Egyesület (MCE) különdíja: Frigo-Hasso Kft.-az „Áthúzott Gabona” Védjeggyel jelölt gyorsfagyasztott kényelmi termékeik országos elérhetőségének elismeréséért
- MAGOSZ Innovációs különdíj: Greenpass Kft. (Free Pékség) – pisztáciás cruffin
A versenyt az Ireks-Stamag Kft, a Hunorganic Kft, a Herbaház – „az egészség szakáruháza” és a Csak a Mentes Kft. támogatta. A terméktámogatások mellett több díjazott is szakmai üzleti utat nyert, melyek tovább erősíthetik a termőföldtől az asztalig ágazati összefogást és a hazai termékfejlesztéseket.
Kapcsolódó cikkeink
Öntözés és növényvédelem nélkül elképzelhetetlen az eredményes diótermesztés
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Egyre több gazda lát lehetőséget a sütőtöktermesztésben
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A gazdaságátadási pályázatok harmadát a NAK ingyenes segítségével adták be a termelők
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Október 17-én indul a Lidl első mozgóboltja Magyarországon
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Magasan ragadt a lakosság által érzékelt áremelkedés indexe
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Kijött a friss VOSZ Barométer – A makroszámok ellenére bizakodók a VOSZ tagvállalkozásai
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >