Elindult a 10. Olasz Gasztronómiai Világhét – az olasz ízek, kultúra és innováció ünnepe
November 21–28. között tizedik alkalommal rendezik meg az Olasz Gasztronómiai Világhét nemzetközi programsorozatát, amelyet az Olasz Külügyi- és Nemzetközi Együttműködési Minisztérium (MAECI) szervez az olasz nagykövetségek, konzulátusok, kultúrintézetek és az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ITA) együttműködésével. Az idei esemény mottója: „Az olasz konyha a kultúra, az egészség és az innováció között.”
A világhét célja, hogy a gasztronómiát a kulturális örökség, az egészséges táplálkozás és a fenntarthatóság hármas egységében mutassa be. Kiemelt téma az olasz konyha UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára jelölése, az olasz táplálkozási modell értékeinek megismertetése, valamint az élelmiszeripari innovációk támogatása a termeléstől a felelős fogyasztásig.
A 2016-ban indult kezdeményezés eddig több mint 10 ezer eseményt hívott életre a világ több mint 100 országában, beleértve főzőbemutatókat, workshopokat és mesterkurzusokat.
Budapesten a programsorozatot egy különleges sajtóesemény vezette fel a Casa Pomo D’Oro étteremben, ahol a meghívottak szicíliai ízek autentikus kóstolóján vehettek részt. Az eseményen felszólalt Giuseppe Scognamiglio, Olaszország magyarországi nagykövete, valamint Giovanna Chiappini Carpena, az ITA Budapest igazgatója. A vendégek Maria Piera Spagnolo séf, a san vito lo capo-i Tha’am étterem tulajdonosának vezetésével ismerhették meg az eredeti trapanói kuszkusz receptjét.
A Cous Cous Fest nemzetközi fesztivál egyik ikonikus alakjaként ismert Spagnolo a hagyomány és az innováció találkozását mutatta be, Gianni Annoni közreműködésével. Az ITA Budapest a novemberi hónapban a Mindmegette.hu együttműködésével online tartalmakkal, receptekkel és gasztronómiai érdekességekkel is készül, hogy a magyar közönség közelebb kerülhessen az olasz ízek világához.
Kapcsolódó cikkeink
10 éves a MOL Fresh Corner – az olimpiai bajnoktól a Tankcsapdáig mindenki az ország legkedveltebb hot-dogját ünnepli
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A palócleves nem palóc – így született meg a magyar gasztronómia egyik ikonikus étele
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Európai Nyúlhús Napok 2025. október 4-5-én
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Mutassa be innovációját a SIRHA Budapest 2026 kiállításon!
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Ritmusváltás előtt a magyar intermodális forgalom
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Sok hazai cég a Wolttal digitalizálta működését, főleg az extra rendelések miatt lépnek fel a platformra a boltok és az éttermek
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >


