Elindult a 10. Olasz Gasztronómiai Világhét – az olasz ízek, kultúra és innováció ünnepe

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 11. 07. 10:33
🎧 Hallgasd a cikket:

November 21–28. között tizedik alkalommal rendezik meg az Olasz Gasztronómiai Világhét nemzetközi programsorozatát, amelyet az Olasz Külügyi- és Nemzetközi Együttműködési Minisztérium (MAECI) szervez az olasz nagykövetségek, konzulátusok, kultúrintézetek és az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ITA) együttműködésével. Az idei esemény mottója: „Az olasz konyha a kultúra, az egészség és az innováció között.”

A világhét célja, hogy a gasztronómiát a kulturális örökség, az egészséges táplálkozás és a fenntarthatóság hármas egységében mutassa be. Kiemelt téma az olasz konyha UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára jelölése, az olasz táplálkozási modell értékeinek megismertetése, valamint az élelmiszeripari innovációk támogatása a termeléstől a felelős fogyasztásig.

A 2016-ban indult kezdeményezés eddig több mint 10 ezer eseményt hívott életre a világ több mint 100 országában, beleértve főzőbemutatókat, workshopokat és mesterkurzusokat.

Budapesten a programsorozatot egy különleges sajtóesemény vezette fel a Casa Pomo D’Oro étteremben, ahol a meghívottak szicíliai ízek autentikus kóstolóján vehettek részt. Az eseményen felszólalt Giuseppe Scognamiglio, Olaszország magyarországi nagykövete, valamint Giovanna Chiappini Carpena, az ITA Budapest igazgatója. A vendégek Maria Piera Spagnolo séf, a san vito lo capo-i Tha’am étterem tulajdonosának vezetésével ismerhették meg az eredeti trapanói kuszkusz receptjét.

A Cous Cous Fest nemzetközi fesztivál egyik ikonikus alakjaként ismert Spagnolo a hagyomány és az innováció találkozását mutatta be, Gianni Annoni közreműködésével. Az ITA Budapest a novemberi hónapban a Mindmegette.hu együttműködésével online tartalmakkal, receptekkel és gasztronómiai érdekességekkel is készül, hogy a magyar közönség közelebb kerülhessen az olasz ízek világához.

Kapcsolódó cikkeink