Elhunyt a neves borász
Elhunyt Szöllősi Mihály borász, az Ászár-Neszmélyi borvidék egyik meghatározó termelője. Borászata 2009-ben elnyerte az Év Pincészete díjat, 2015-ben pedig ő kapta az Év Bortermelője címet.
Szöllősi Mihály volt a Tatai Hegyközség elnöke, a Zsigmond Király Borlovagrend nagymestere, tagja a Magyar Bor Akadémiának és a Neszmély-Tata borút elnökségének — közölte a polgármesteri hivatal az MTI-vel. A neves borász 67 éves korában hunyt el.
A tájékoztatás szerint integrátor pincészetként Szöllősiék a saját, mintegy harminc hektárnyi birtok kétszeres mennyiségén termeltetnek szőlőt, így a felvásárláson keresztül megélhetést biztosítanak több tucat kistermelőnek. A borászat 2009-ben elnyerte az Év Pincészete díjat, Szöllősi Mihály pedig 2015-ben megkapta az Év Bortermelője címet.
A Szöllősi Pincészet 2012-ben 120 millió forintból épített palackozóüzemet és tárolópincét. Évente 2500 hektoliter bort állítanak elő, választékukban neszmélyi fehér borok szerepelnek. A termelt mennyiség 40 százalékát folyóborként értékesítik, palackban évente 130 000 tételt adnak el.
Szöllősi Mihály Mezőtúron született. Növényvédelmi mérnökként vezette a Sárisápi Termelőszövetkezet szőlészet-borászat ágazatát. Saját bort először 37 évesen készített, majd 13 év múlva megvásárolta a neszmélyi Gróf Zichy Miklós által 1830-ban épített pincét, amelynek egy részét eredeti állapotában állította helyre. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen
Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi…
Tovább olvasom >Hubai Imre: a magyar bor páratlan nemzeti kincs
A magyar bor páratlan nemzeti kincs, amelyre az egész ország…
Tovább olvasom >Sorsokról döntenek e titkos társaság tagjai
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szárazság, technológiai verseny és összefogás: beindult a hazai dinnyeszezon
Komoly kihívások közepette indul a 2025-ös magyar dinnyeszezon: a csapadékhiány,…
Tovább olvasom >Romló, de a nemzetgazdasági átlagnál jobb konjunktúra a turizmusban
2025. júniusban a turisztikai cégek 70%-a szolgáltatási árainak növekedéséről számolt…
Tovább olvasom >Áremelkedés, exportcsökkenés, új fogyasztói szokások – így alakult a baromfi- és tojáspiac 2025 első felében
Látványos változások jellemezték 2025 első félévét a hazai baromfi- és…
Tovább olvasom >