Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban

A hazai gyártók termelékenységi mutatói elmaradnak az uniós átlagtól, ami nemcsak a belföldi, hanem az exportpiacokon is problémát okozhat. A 2023-as évben az agrár-külkereskedelem enyhe javulást mutatott ugyan, de az importált élelmiszerek egyre nagyobb részesedése aggodalomra ad okot. A hazai termelés modernizációja, az automatizáció és a digitalizáció elengedhetetlen lenne a hatékonyság növelése érdekében, különösen a nem prémium kategóriás termékek esetében.
A decemberi Agrárszektor Konferencián a hazai élelmiszeripar jövőjéről, versenyképességéről és a szükséges fejlesztésekről is szó lesz, ahol szakértők vitatják meg az ágazat előtt álló kihívásokat és lehetőségeket.
Kapcsolódó cikkeink
Az EU 140 millió eurót fektet generatív mesterséges intelligencia bevezetésére az agrár-élelmiszeriparban is
Az Európai Bizottság négy új pályázati felhívást tett közzé a…
Tovább olvasom >Globális és egyedi döntések is kellenek a klímaváltozás mérsékléséhez
Globális és egyedi döntések is szükségesek a klímaváltozás mérsékléséhez, kis…
Tovább olvasom >Az élelmiszeripar értékesítési árai 6,1 százalékkal emelkedtek
2025 februárjában az ipari termelői árak átlagosan 8,2 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >További cikkeink
A piaci kihívások mellett is növekedni tudott a BioTechUSA-cégcsoport
Közzétette éves jelentését a tisztán hazai tulajdonú BioTechUSA-cégcsoport: a gazdasági…
Tovább olvasom >Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a NOE és a CBA közös húsvéti akcióján
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a Nagycsaládosok Országos…
Tovább olvasom >Megnövelt kapacitással segíti a húsvéti visszaváltást a MOHU
Az ünnepek közeledtével várhatóan a boltok forgalma növekedni fog, így…
Tovább olvasom >