Elérte a zsugorinfláció a sajtburgert is
Az infláció és a zsugorfláció, vagyis a termékek méretének csökkentése az árak növekedése mellett, egyre több aggodalmat kelt a fogyasztók körében. A Telex egyik olvasója, Gábor, felhívta a figyelmet arra, hogy a McDonald’s sajtburgere is ennek a trükknek esett áldozatul.
Gábor a következőképpen írta le tapasztalatait: „Jópofa lenne arról is értekezni, mennyivel lett kisebb + drágább pl. a mekis sajtburger. Mert e hónaptól, úgy láttam, még kisebb lett. A kb. öt évvel ezelőttihez képest immáron 37 százalékkal…”
Első hallásra ez túl precíz számításnak tűnt, de Gábor magyaros módszere alapján 2019-ben még négy sajtburger fért bele egy Carte d’Or-os dobozba, míg most már lötyögnek benne. Centivel mérve Gábornak 37 százalékos csökkenést mutattak az eredmények.
A Telex utánajárt az állításoknak. A cég magyar weboldala szerint a hamburger 103 grammos (248 kcal), míg a sajtburger 118 grammos (297 kcal). Az archív adatok szerint ezek az értékek már egy éve is megegyeztek, de korábbi adatokat nem találtak.
Ezért a Telex megnézte a McDonald’s termékek amerikai, brit, kínai és más nemzeti oldalait is. Az amerikai hamburger és sajtburger szinte pontosan ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a magyar változatok (250, illetve 300 kcal), ami valószínűsíti, hogy ugyanakkorák is. Ez már 2017-ben is így volt, tehát a méretek nem változtak jelentősen az elmúlt években.
A Telex újságírói személyesen is ellátogattak a Széll Kálmán téri McDonald’s-ba, hogy lemérjék a szendvicseket. Sajnos az eredmények csalódást okoztak: a hivatalos 103 gramm helyett a hamburger csak 95 gramm volt, míg a sajtburger a hivatalos 118 gramm helyett csak 107 grammot nyomott. Ez nagyjából 10 százalékos eltérést jelent.
A McDonald’s termékei az infláció szellemvasútján utaznak: míg 2020 nyarán egy sajtburger 330 forintba került, négy évvel később már 690 forintot kell fizetni érte, ami több mint kétszeres áremelkedést jelent.
A Telex megkereste a McDonald’s magyarországi képviseletét, többek között arra vonatkozóan, hogy változott-e a termékek tömege, összetétele és kalóriatartalma az utóbbi öt évben, valamint hogy eltérnek-e ezek az adatok más országokéhoz képest. Válaszaikat várják, és azokat megosztják olvasóikkal is.
Kapcsolódó cikkeink
Tépett sertéshússal érkezik a McDonald’s legújabb szendvicse
A hazai McDonald’s november 14-én mutatja be országszerte Maestro burgercsaládja…
Tovább olvasom >Fertőzésveszély a friss zöldségek miatt: az E. coli járvány és a gyorséttermek kihívásai
Az amerikai gyorsétteremláncok csütörtökön drasztikus lépésre kényszerültek: a McDonald’s éttermeinek…
Tovább olvasom >TheVR Mekis kedvence: influenszer ihlette menü a McDonald’s-ban
Október 14-től Magyarországon is elérhetővé válik a McDonald’s új, TheVR…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hogyan fognak az európaiak vásárolni az idei ünnepi szezonban?
A ShopFully és az Offerista Group az „Holiday Shopping Study…
Tovább olvasom >Új napelemparkkal bővül a Nestlé szerencsi gyár
Jövő márciusban lép működésbe az az 1,5 GW éves teljesítményű…
Tovább olvasom >Az irodapiacon túlkínálat, a kiskereskedelmi ingatlanok és szállodák terén visszatérő kereslet várható 2025-ben
A magyar kereskedelmi ingatlanpiacot jelenleg a tranzakciószámok csökkenése és a…
Tovább olvasom >