Elérte a koronavírus-hatás a baromfipiacot
Az elmúlt időszakban átlagosan 5-10 százalékkal csökkent a baromfitermékek átadási ára tavalyhoz képest – mondta az InfoRádiónak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója. Az Európai Baromfi Vágóhidak és Kereskedők Szövetségének becslése szerint a csirkehús-termelés 3 százalékkal, a pulykahús-termelés 5 százalékkal csökkenhet idén.
Augusztus közepére gyűrűzött be a koronavírus-járvány hatása igazán érezhetően a baromfiiparba, holott a nyári grillszezon miatt ez kiemelt időszaknak számít ebben az ágazatban is. Emiatt igazán érzékenyen érinti szektort, hogy a koronavírus kiváltotta gazdasági válság hatására a jövedelmek csökkenése visszafogta a baromfitermékek iránti keresletet is, és az idei madárinfluenza miatt is Európa-szerte csökkentek az árak.
Az elmúlt hetekben folyamatosan akciósan kínálták a csirkemellfilét a különböző kereskedelmi láncok Magyarországon is, ami a vágóhídi átadási árakra is visszahatott.
„Szolid árcsökkenést tapasztaltunk az átadási árakban, a tavalyihoz képest 5-10 százalékkal olcsóbban adják a baromfitermékeket a kereskedelmi láncoknak a különböző vágó-feldolgozóüzemek”
– mondta az InfoRádióban Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója. Az árcsökkenés a termelői oldalt is elérte, mivel emiatt a feldolgozók is alacsonyabb árat kínálnak az alapanyagért. A veszteségek miatt a termelők is visszafogták a kibocsátást.
Hasonló a helyzet a kontinens többi országában is, a koronavírus-járvány, valamint a madárinfluenza miatt. Az Európai Baromfi Vágóhidak és Kereskedők Szövetségének becslése szerint a csirkehús-termelés 3 százalékkal, a pulykahús-termelés 5 százalékkal csökkenhet idén.
Magyarországon is csökkent a baromfiállomány nagysága, ám nálunk egy kicsit más a helyzet, „mivel az ország az önellátáson felül jelentős mértékben exportra termel, ezért a hazai ellátás a termeléscsökkenés miatt nem kerül veszélybe, de az árcsökkenés érezteti a hatását” – mondta Csorbai Attila. Hozzátette:
bízik abban, hogy a fogyasztás szerkezete nem változik a koronavírus-járvány hatására,
ahogy abban is, hogy ősszel nem esik vissza ennél jobban a baromfitermékek iránti kereslet – most nyáron ugyanis a grillszezon még felfelé nyomja az értékesítés volumenét. (infostart.hu, Rozgonyi Ádám)
Kapcsolódó cikkeink
Az RSZKF vírus miatt változatlanul szigorú előírások és intézkedések vannak érvényben
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Befejeződött az RSZKF betegséggel fertőzött telepek felszámolása
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Elkezdték felhalmozni a tejet az emberek Szlovákiában
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Dr. Pogátsa Zoltán a magyar gazdaság állapotáról: Sem aranykor, sem apokalipszis
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Az euróövezeti GDP 0,1 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző negyedévhez képest
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >KSH: az előző év azonos időszakához mérten 1,0 százalékkal mérséklődött, az előző hónaphoz képest 2,0 százalékkal bővült az ipari termelés
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >