Élelmiszerellátás röviden
Tovább kell erősíteni a Rövid Ellátási Láncot (REL) melynek lényege, hogy a termelés, a feldolgozás és az értékesítés helyi vagy regionális szinten zajlik- jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára a XXXII. Farmer-Expon tartott kerekasztal beszélgetésen, Debrecenben.

(Fotó: Pixabay)
A helyettes államtitkár hozzátette, az Agrárminisztérium az új agrártámogatási ciklusban az eddigieknél is több lehetőséget kínál fel a termelői együttműködések és az azokban részt vevő gazdálkodók számára. A 2023-ban elindult új agrár-vidékfejlesztési támogatási ciklusban számos új támogatási cél is megjelenik, melyek segíthetik a gazdákat termékeik piacra juttatásában, a fogyasztók közvetlen elérésében.
Dr. Felkai Beáta Olga kifejtette, hogy a REL térhódításával csökken a környezetterhelés, az energiafelhasználás és jóval kevesebb csomagolóanyag szükséges
Összességében kisebb az adott termék ökológiai lábnyoma, miközben friss, egészséges, helyi termékekhez juthatnak a fogyasztók. Továbbá a gazdasági környezetre is jótékony hatást gyakorol, mert fejleszti a helyi gazdaságot, támogatja a helyi szereplőket. A helyi termékek fogyasztásával a helyben gazdálkodó családok megélhetését segítik a vásárlók. Az agrárium minden szereplőjének biztosítja a továbbfejlődés lehetőségét, mindenki nyertese lehet a most felálló rendszernek- tette hozzá.
Javítani kell a közétkeztetés minőségét
A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a közétkeztetés minőségének javítása érdekében 2021. márciusában megjelent rendelet szerint 2022. januárjától legalább 60 százalékát, 2023. január 1-jétől legalább 80 százalékát a közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékekből, illetve a helyi élelmiszerekből kell biztosítani. Az új szabályozással újabb értékesítési lehetőségek nyílnak meg a helyi termelők, valamint a hazai élelmiszer-előállító, élelmiszer feldolgozók számára. A helyi élelmiszertermékek fogalmába pedig beletartozik a kistermelői élelmiszer is.
A hazai előállítású termékek nagyobb térnyerése a cél a lakossági vásárlásoknál
Dr. Felkai Beáta Olga hangsúlyozta, a nemzetgazdasági, sőt adott esetben nemzetbiztonsági szempontból is fontos cél számunkra, hogy a lakosság elsősorban a hazai előállítású termékeket keresse és vásárolja. Különösen így van ez az élelmiszerek esetében, amelyek előállítása nem csupán munkát ad az élelmiszerláncban dolgozók számára, hanem ellátási biztonságot is teremt. A Magyarországon előállított termékek egyúttal magasabb szintű élelmiszer-biztonságot jelentenek a lakosság számára is. Magyar termékek megvásárlásával tudjuk még jobban erősíteni a magyar piacot – zárta sorait.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Tovább nőtt az átlagkereset
A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2025 februárjában a…
Tovább olvasom >AM: tovább fejlődnek a hazai élelmiszeripari vállalkozások
Az Agrárminisztérium (AM) kiemelten fontosnak tartja a hazai, minőségi élelmiszert…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >További cikkeink
Vezetőváltás a Henkel magyarországi Consumer Brands üzletága élén
2025 április elsejétől Maurizio Salvaggio a Henkel Magyarország Consumer Brands…
Tovább olvasom >A piaci kihívások mellett is növekedni tudott a BioTechUSA-cégcsoport
Közzétette éves jelentését a tisztán hazai tulajdonú BioTechUSA-cégcsoport: a gazdasági…
Tovább olvasom >Megújult a KOMETA – Jó étellel a jó életért
Buona vita!, azaz jó élet lett az olasz gyökerekkel is…
Tovább olvasom >