Élelmiszer-biztonsági kockázatokat hárítottak el az EU-ban az uniós riasztási rendszerrel
Az Európai Unió riasztási rendszerének köszönhetően számos élelmiszer-biztonsági kockázatot elhárítottak, illetve enyhítettek, az ellenőrzések garantálják, hogy az élelmiszerek biztonsággal fogyaszthatók – áll az Európai Bizottság pénteken nyilvánosságra hozott jelentésében.
Eszerint a rendszer (RASFF) „jelentős szerepet játszik abban, hogy az élelmiszer útja a termelőtől a fogyasztóig biztonságos”.
John Dalli egészségügyi és fogyasztópolitikai biztos a jelentést úgy kommentálta: „Az európai fogyasztókat a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági szabványai védik. Az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszere kiemelten fontos eszköz, hiszen lehetővé teszi, hogy a kockázatokat azonosítsák és az európai piacról eltávolítsák.”
Mint mondta, „2011-ben számos meghatározó válsághelyzettel foglalkoztunk, mint például a fukusimai nukleáris szerencsétlenség, valamint a dioxinválság és az E.coli-hasmenésjárvány. Az EU sikerrel oldotta meg a felmerülő problémákat, és az esetekből levont tanulságok kétségkívül hozzájárulnak ahhoz, hogy a jövőben még jobban teljesítsünk.”
A jelentés szerint tavaly a riasztórendszerbe 9157 értesítés érkezett „az EU élelmiszerjogi rendelkezéseitől való eltéréssel kapcsolatban”, ezek közül 617 bizonyult „komoly kockázati tényezőnek”.
Külön elismerést érdemel Dalli szerint az uniós határokon folytatott biztonsági ellenőrzések szigorítása. Az értesítések csaknem fele az EU határán visszautasított élelmiszerre és takarmányra vonatkozott – emelte ki a máltai biztos.
(MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >