Élelmiszer-alapanyag gyártó üzem épül Sződön
Egy magyar szabadalom részbeni megvásárlását követően a hazai piacon újdonságnak számító „szójás” élelmiszer-alapanyag gyártásába kezd őszre felépülő sződi üzemében a Dagent Kft. – közölte az uniós beruházás projektmenedzsere hétfőn az MTI-vel.
Bándi Gábor elmondta, hogy a cég egy magyar házaspár szabadalmára alapozva – közös beruházásként – kezdte meg új, közel 1.300 négyzetméteres telephelyének felépítését az M2-es autóút mellett. A speciális csíráztatási technológiával előállított, adalékanyagokat (mesterséges színezéket, ízfokozót, tartósítószert) nem tartalmazó húshelyettesítő alapanyag olcsóbb és egészségesebb, mint a hazai piacon fellelhető hasonló szójás termékek – magyarázta a projektmenedzser.
Mint mondta, a korszerű eszközökkel felszerelt üzemből kikerülő szabadalmaztatott terméket számos módon (egyebek mellett virsli és párizsi, vagy épp tartós keksz készítéséhez) használhatja fel az élelmiszeripar.
A körülbelül 300 millió forintba kerülő beruházáshoz a Dagent 100 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert, a fennmaradó összeget saját erőből biztosítják. A nyár végére elkészülő csarnokban a tervek szerint szeptembertől indulhat a gyártás, melynek felfutó szakaszában 20, később összesen 37 embernek teremtenek munkahelyet – tette hozzá Bándi Gábor.
A húsz éves, eredetileg informatikai profilú, tevékenységét később bővítő Dagent Kft. 10 főt foglalkoztat, tavalyi árbevétele elérte a másfél milliárd forintot. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Századvég: javult a lakosság saját anyagi helyzetének megítélése júliusban
Javult a lakosság saját anyagi helyzetének megítélése és a vállalatok…
Tovább olvasom >PET palackos üdítők csomagolását újítja meg a diszkontlánc
A Lidl Magyarország elkötelezett a saját márkás termékek csomagolásának optimalizálása…
Tovább olvasom >Magyar szakmai partnert választott a 11-szeres dán bajnok: együttműködésre lép a BioTechUSA és a Brøndby IF
Legendás dán labdarúgó egyesület felkészülését segíti idéntől a BioTechUSA: a…
Tovább olvasom >